Som mor så datter

Tonje Kristiansen går i mamma Vibeke Løkkebergs fotspor.

(Dagbladet.no): I kveld vant Tonje Kristiansen Dokumentarfilmprisen under den 27. Kortfilmfestivalen i Grimstad. Hun stilte med filmen «Kjell» i konkurransen, og hun er selv ansvarlig for regi og manus. Dermed følger hun sin mors tradisjoner når det gjelder filmskaping. Vibeke Løkkeberg skrev, regisserte og spilte selv i en rekke filmer. De mest kjente er nok «Hud», «Løperjenten», «Høvdingen», «Måker» og debutfilmen «Liv» fra 1967.

- Dette er en stor seier for Tonje. Det er vanskelig å lage god film. Hun har gjort alt selv, selv klippingen, sier Vibeke Løkkeberg til Dagbladet.no, i kveld.

Skrullete Kjell

Tonje Kristiansens film «Kjell» handler om sorgen over alderdom, forfall og ensomhet.

Filmen skildrer livet til 69 år gamle Kjell Fjellstad, som levde et omsvermet liv på femtitallet som modell og homofil. Han fartet land og strand rundt rundt om i Europa. I filmen forteller han livshistorien sin, samtidig som han tenker tilbake på livet han har levd.

Tonje Kristiansen kom i kontakt med hovedpersonen da hun så at han satt og strikket sokker hos en frisør. Hun tok kontakt og fant raskt ut at han hadde en interessant livshistorie å fortelle. Selv betegner hovedpersonen seg selv som en litt skrullete homoseksuell.

15 filmer i konkurransen

Juryen sier i sin begrunnelse at Tonje Kristiansen viser på en respektfull og usentimental måte et menneskes sorg over tapt ungdom og skjønnhet, og hovedpersonen framstår mer som et ensomt gammelt menneske enn som en homoseksuell skrulle, som han kaller seg selv.

Filmen er formsterk, alle elementene er brukt systematisk og bevisst, og rekonstruksjonssekvensene er nyskapende og originale og visualiserer drømmene til hovedpersonen på en delikat måte og med stor respekt. Dette er en film hvor mediet blir brukt seriøst på en nyskapende og modig måte.

- Dette er Tonjes film og uttrykk. Jeg har ikke hatt noe med med den å gjøre, sier Tonjes mor, Vibeke Løkkeberg, som ble grepet da hun så den.

Har sett filmen

Det er viktig for Løkkeberg å understreke at datteren Tonje står på egne bein og har sine egne meninger om hvordan film skal lages.

- Jeg ser klare forskjeller mellom henne og meg. Det er viktig å oppdage forskjeller enn å lete etter likheter. Tonje har sin egen stemme. Den er ikke min, og det er viktig. Det er nemlig ikke enkelt å ha en mor som er filmregissør, sier Løkkeberg.

- Har du noen gang frarådet Tonje til å gå til filmen. Du fikk jo ganske hard medfart selv i din karriere?

- Nei, tvert i mot. Men jeg har rådet henne til å satse på regi og ikke på å bli skuespiller. Skal man være kvinne i dag skal man søke utfordinger og uttrykk. Man skal kjempe mot tabuer og fordommer. Er mann redd og forsiktig, så tror jeg ikke man kan leve så spennende liv, sier Løkkeberg.

Andre prisvinnere

Det er ikke bare Dokumentarfilmprisen som deles ut i Grimstad. Hovedprisen, Gullstolen, gikk i år til filmen «Hjemmekamp» av debutanten Martin Lund. Juryen sier at han har full kontroll over filmfortellingens virkemidler, og at han har lyktes i å formidle en film om en grunnleggende eksistensiell situasjon. Prisen er på 50 000 kroner og vil helt klart åpne dørene for han.

Terje Vigen-prisen gikk til filmen «But, What's It All About?» av Ole Mads Vevle.

Resten av prisvinnerne kan du lese om på festivalens nettsider.

NRK-SPONSET:</B> Prisen Tonje Kristiansen vant er sponset av statskanalen og er på 30 000 kroner. Kanskje blir filmen vist på TV også.