Anmeldelse Film «Gunda»

Som om du var en grisunge

«Gunda» får deg til å oppleve verden på dyrenes premisser.

Publisert
Sist oppdatert

FILM: Det er egentlig helt merkelig. Det er ingenting som tilsier at den delvis norske dokumentaren «Gunda» skulle bli en hit på flere kontinenter, eller komme svært nær en Oscar-nominasjon. Det er tross alt snakk om en ordløs film uten farger, som følger noen utvalgte gårdsdyr gjennom hverdagen. En av dem er grisen Gunda og ungene hennes, som lever sitt lille liv på Grøstad gård i Vestfold.

På dyrenes premisser

Men så utøver «Gunda» sin egen, underlige form for hypnose. Det er noe slående ved å følge dyrene i deres egen rytme, uten et kommentarspor som fortolker og forklarer det som skjer. Det er som om vi oppdager verden sammen med dem: Med de stavrende og skjelvende grisungene, og med den enbente høna som finner sine egne måter å ta seg fram gjennom gresset på.

Dette er ikke skolefjernsyn. «Gunda» foregår på dyrenes egne premisser. Vi blir minnet om at de både likner oss og er noe helt annet, noe som ikke uten videre lar seg fange av vårt språk for tanker og følelser. Solskinnet og gresstråene føles som om de framstår for oss litt slik de framstår for dem.

Farlig verden

«Gunda» er uten tvil en film laget med et sterkt samfunnsengasjement. Både regissør Viktor Kosakovskij og filmstjernen Joaquin Phoenix, som er med som eksekutiv produsent, er forkjempere for dyrs rettigheter. Ingen av dem spiser kjøtt. Men filmen er effektfull mest fordi den ikke tordner løs med argumenter og statistikker, men bare viser fram livet slik det utfolder seg.

Det legges heller på ingen måte skjul på at det ikke bare er menneskene og matvareindustrien som er farlig for dyrene: I en lang, nesten smertefull sekvens tramper Gunda selv nærmest blindt rundt i bingen sin, mens en av de minste, svakeste grisungene hennes prøver å komme seg ut av veien for henne. Det lykkes ikke helt.

Vakkert svart-hvitt

Som publikum følger vi grisungene som vokser og lærer om verden i gnistrende svart-hvitt-bilder, komponert av Kossakovsky selv og fotograf Egil Håskjold Larsen. Det er som om de skarpe bildene bidrar til å gjøre filmen mer intim: Alle detaljer synes, alt kommer tett på, fra et blad i vinden til en linje i et stort griseansikt.

Det er vakkert, men oppleves ikke som forskjønnende. Også livet på en går kan være tøft, men det er et liv, som fortjener respekt og oppmerksomhet — en respekt og en oppmerksomhet som «Gunda» er villig til å gi.

«Gunda»

Dokumentar

Regi: Viktor Kossakovsky
Skuespillere: Dyrene på Grøstad gård m. fl.
Premieredato: 26. mars 2021
Aldersgrense: Tillatt for alle
Orginaltittel: «Gunda»

«Nydelig og ordløs dokumentar på dyrenes premisser»
Se alle anmeldelser

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer