- Som om en unge har gått berserk i leketøykassa

Ny Hamsun-bok er under enhver kritikk, mener Fredrik Wandrup.

I AMERIKA: Knut Hamsun sammen med sin kusine Marie Andersen i Elroy, et av de få som eksisterer av Hamsun i Amerika. Bildet er hentet fra den utmerkede boka «Hamsuns liv i bilder» (1996) og er ikke med i Per Kristian Olsens bok.
I AMERIKA: Knut Hamsun sammen med sin kusine Marie Andersen i Elroy, et av de få som eksisterer av Hamsun i Amerika. Bildet er hentet fra den utmerkede boka «Hamsuns liv i bilder» (1996) og er ikke med i Per Kristian Olsens bok. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| ANMELDELSE: Forfatteren og NRK-medarbeideren Per Kristian Olsen har et bredt register. Særlig har han gjort en innsats for å bringe norsk rocks historie fram i lyset, både på TV og med boka «Det store popeventyret. Pussycats og norsk rock i 60-åra» (1998).

• Les intervju med Per Kristian Olsen her.

I fjor lagde han en fjernsynsserie om Knut Hamsun, «Guddommelig galskap», for NRK. Serien er nå forvandlet til boka «I Hamsuns fotspor». Poengene til Olsen er klare og tydelige, men som billedbok i coffe table-stil betraktet er verket særdeles tvilsomt. Slik sett står boka i grell kontrast til Øystein Rottems forbilledlige klassiker «Knut Hamsuns liv i bilder» (1996).

Vendepunktene Boka kan vurderes fra to kanter. For det første som et innlegg i Hamsun-debatten, for det andre som en «opplevelsesbok», propp full av bilder og kuriosa fra Hamsuns liv som reisende og bofast.

Som tekst betraktet er den ment som en polemikk fra Per Kristian Olsens side, noe han også har signalisert i intervjuer. «Ønsker man å forstå Hamsun både som forfatter og menneske, bør man se på flere sider ved hans biografi enn krigen,» skriver han i forordet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer