- Som om Tyskland skulle deltatt i MGP-finale i Norge i 1947

MGP-president Morten Thomassen er usikker på om Russland vil delta i finalen i Ukraina.

PROTESTSANGER: Ukrainske Jamala provoserte Russland med å synge om deportasjonen av en kvart million krimtatarere under Stalins styre i 1944. Nå er det bestemt at det blir europeiske MGP-finale i Kiev i mai 2017. Men vil Russland like det - eller delta? Foto: NTB Scanpix
PROTESTSANGER: Ukrainske Jamala provoserte Russland med å synge om deportasjonen av en kvart million krimtatarere under Stalins styre i 1944. Nå er det bestemt at det blir europeiske MGP-finale i Kiev i mai 2017. Men vil Russland like det - eller delta? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I helga ble det bestemt at neste års Melodi Grand Prix-finale blir arrangert i Kiev. Avgjørelsen har tydeligvis sittet langt inne.

Hva med Russland?

Ukraina vant finalen i Stockholm i mai, med Russland som nummer to, noe som ikke gjorde konfliktnivået mellom de to landene mindre.

- Men det er ikke sikkert at Russland vil bli med, sier den norske MGP-generalen, Morten Thomassen.

Ukrainske Jamala vant årets Eurovision Song Contest i Stockholm med «1944», en låt om deportasjonen av 240.000 krimtatarer under Stalins Sovjet-tid - men budskapet er også blitt oppfattet som kritikk av Russlands annektering av Krim.

HAR BALLER: Morten Thomassen, leder for den norske MGP-klubben, vet ikke om Russland vil delta, men mener det har baller til å gjøre akkurat hva de vil. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HAR BALLER: Morten Thomassen, leder for den norske MGP-klubben, vet ikke om Russland vil delta, men mener det har baller til å gjøre akkurat hva de vil. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Det er stor konflikt innad i Ukraina mellom landets ukrainske og russiske befolkning - og ikke minst mellom Ukraina og Russland.

Norge-Tyskland etter krigen

- Det blir som om Tyskland skulle deltatt i en europeiske MGP-finale i Norge i 1947, to år etter krigen, sier Morten Thomassen.

Presidenten i den norske MPG-klubben tror at Kiev blir en bra vertsby.

Morten Thomassen mener det er bra og riktig at Ukraina likevel tar seg råd til å arrangere neste års finale. Men om Russland bryr seg og ikke vil være med, er han høyst usikker på.

- Russland har baller

- Russland er ikke spesielt konfliktsky, og er det et land som har baller nok til gi faen i det, så er det Russland, sier Thomassen, som gleder seg til å komme tilbake til Kiev, som arrangerte den europeiske finalen for ti år siden, da Wig Wam representerte Norge.

Det sto mellom tre ukrainske byer: Kiev, Odessa og Dnipro.

Det tok lang tid før Ukraina og tv-kanalen NTU klarte å bestemme seg for om ville klare det dyre løftet det er å være vertsland og arrangør for et så stort arrangement. Det ble til slutt hovedstaden som ble foretrukket.

Den europeiske MGP-sjefen Jon Ola Sand er glad for at Ukraina endelig har sagt ja til å være vertsland for den europeiske finalen i mai 2017.

Går for Kiev

- Jeg har registrert i russiske medier at det er blitt spekulert i at Ukraina ikke ville makte å arrangere neste års Eurovision-arrangement, og at Russland skulle stå klar til å overta. Nå er det bestemt at finalene går i Kiev, sier Sand - som ikke utelukker at det vil komme flere spekulasjoner i russiske medier i framtida.

KIEV IGJEN: EBU-sjef Jon Ola Sand har bare gode minner fra Kiev, som var vertsby i 2005.
KIEV IGJEN: EBU-sjef Jon Ola Sand har bare gode minner fra Kiev, som var vertsby i 2005. Vis mer

Jon Ola Sand er den europeiske kringkastingsunionens (EBU) øverste sjef og kan fortelle at han var hatt tett samarbeid med den ukrainske tv-kanalen NTU.

- Vi har foretatt grundig undersøkelser i forhold til infrastruktur, transport og ikke minst sikkerhet. Det er vanskelig å si hvordan konflikten mellom Ukraina og Russland vil utvikle seg, men Kiev er stor by i et stabilt og rolig område av Ukraina, sier Sand.

Gode minner

Han har bare gode minner fra Kiev som var vertsbyen for den europeiske finalen i 2006. Tirsdag 9. og torsdag 11. mai neste år er det delfinaler, og lørdag 13. mai er det duket for den store finalen.

- Men vi har alltid et backup-land som på kort tid kan overta som vertsland, dersom noe uforutsett skulle inntreffe.

- Det er ikke noe automatikk at det er landet som kom på 2. plass som da rykker opp og blir arrangør. Det er en avgjørelse som EBU tar sammen med det aktuelle landet, sier Sand.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer