Som «Outrun» ... bare med jagerfly!

«After Burner Climax» byr på moro i lufta.

||| Jeg ser for meg noen pitche ideen på et av toppmøtene til Sega: «Hva hvis vi lager nok et «Outrun», men med ... motorsykler?!» «Nei, det blir for likt originalkonseptet.»

«Ok, ok. Hva med «Outrun» på ... ski?!» «Ski? Tenker du langrennsski? Ingen andre enn nordmenn går på ski.» «Ok, greit. Humm. Hva hvis vi blander «Outrun» med jetjagere, da?» «Nå er du inne på noe!!»

Og slik gikk det kanskje til at de flotte arkadespillet «After Burner» ble et faktum.

De nedlastbare utgavene av arkadespillet fra 2006 som nå ankommer Xbox- og Playstation-eieres nettjenester er dessverre uten gigantisk kabinetter med servo-styrte pilotseter. Ingen grunn til å henge med leppa: Spillet er like febrilsk og morsomt likevel.

La oss få det på det rene, først som sist: Hvis du er av typen som synes «Ace Combat»-spillene er i enkleste laget, bør du skygge unna her.

«After Burner Climax» spytter all realisme i hvitøyet før seksten stridshoder sendes av gårde i dens generelle retning.

Mer enn noe minner spillet om et simpelt 2D-opplegg fra Super Nintendo-æraen, bortsett fra at man flyr innover i skjermen, og at grafikken selvfølgelig er smellvakker og hyperaktiv på beste nestegenerasjons vis.

Her flyr du en av tre glorete jetjagere, med like glorete tilnavn - «F/A-18E Super Hornet», «F-15E Strike Eagle» og «F14D Super Tomcat» (hva som er greia med luftvåpen og harry dyrearter kommer jeg aldri til å skjønne).

Du kan bare styre fartøyene i fire retninger mens hindringer dukker opp i horisonten foran deg. Riktignok kan hastighetene reguleres og noen halvhjerta unnvikelsesmanøvrer forsøkes, men dette er sjelden noe du trenger å ofre oppmerksomheten din på.

1

For all enkelhets skyld kan du forestille deg et lyspistolspill, bare uten lyspistol: Skyt alt du ser foran deg. Komboer vektlegges, og som tittelen tilsier bys vi på klimaksøyeblikk i «Matrix»-aktig saktefilm, der et titalls fiendeskip i ro og mak markeres og forløser et eksplosivt lurveleven.

Mesteparten av tida har du fløyet mange kilometer forbi før du rekker å reagere på innkommende missiler, så denne funksjonen er ofte uvurderlig for å nå veis ende med nok «credits» i behold.

Lik «Outrun» diskes vi opp med korte nivåer - 19-20 i tallet, med et par bortgjemte inkludert - som fullføres i tur og orden.

Disse rangerer fra «Top Gun»-typen over hav fra hangarskip til hangarskip, «Independence Day»-episoder fra Grand Canyon-like fjellformasjoner, eller Manhatten-baner med et skingrende aurora borealis over seg.

Historien er ikke mye å skryte av: her er det krig og spetakkel og «bogeys on your six» for alle penga. Det er heller ikke til å stikke under en stol at dette er av typen spill du putter ti kroner på og får femten minutter gøy ut av i slengen.

Som billig kompensasjon kan du ta i bruk såkalte «EX»-alternativer, der ekstra liv, skade og skuddkraft iverksettes, men i lengden makter selv ikke disse puste liv i et spill såpass grunt og høykonseptuelt som «After Burner Climax».

I all sin simpelhet er dette likevel underholdende som fy. Og det fins langt verre ting å bruke en ettermiddag på.

Som «Outrun» ... bare med jagerfly!