TILLIT: Når vi tar organer fra kroppen din og gir til andre er vi avhengige av de pårørendes og befolkningens tillit, skriver artikkelfofatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
TILLIT: Når vi tar organer fra kroppen din og gir til andre er vi avhengige av de pårørendes og befolkningens tillit, skriver artikkelfofatteren. Foto: Gorm Kallestad / NTB ScanpixVis mer

Som pasient har du rett til å nekte livreddende tiltak

Når vi tar organer fra kroppen din og gir til andre er vi avhengige av de pårørendes og befolkningens tillit. 

Meninger

Lilly Vinje tar i Dagbladet 11. august opp to viktige poenger: At det finnes folk som ikke ønsker å ta imot livreddende behandling, og at ikke alle ønsker å donere organene sine.

Norge har en svært liberal pasientrettighetslov, som slår fast at all behandling forutsetter samtykke. Som pasient har du rett til å nekte behandling – også livreddende tiltak. Forutsetningen er at du er beslutningskompetent, og har fått god nok informasjon og forstår konsekvensene av ditt valg.

I akuttsituasjoner kan vi ikke bruke tid på å lete etter, og vurdere holdbarheten av, erklæringer om at personen ikke vil reddes. Da trer Helsepersonellovens §7 i verk: Den gir oss plikt til å yte akutt nødvendig helsehjelp, evt. også mot pasientens vilje. Derimot kan vi, for kjente pasienter med alvorlig sykdom, fatte «HLR minus»-vedtak. I helsevesenet bør vi bli bedre på å planlegge – i dialog med pasienten selv og de pårørende – hva som skal gjøres ved akutt livstruende sykdom. Et offentlig «livstestament» kunne hjelpe oss med å klargjøre hva vi selv ønsker. Viktigst er at vi selv snakker om dette med våre nærmeste.

Det kan være vanskelig for de pårørende å forholde seg til organdonasjon, når deres kjære ligger for døden. Men mange er positive til dette, så kan det komme noe godt ut av det vonde. Men noen er altså imot å gi fra seg organer, av religiøse eller andre grunner. Det er synd. Men frivillighet er helt avgjørende: Når vi tar organer fra kroppen din og gir til andre er vi avhengige av de pårørendes og befolkningens tillit.

Det er du som eier din egen kropp, din vilje skal skje. Du kan ikke kreve behandling som ikke er indisert eller etisk riktig – men du kan takke nei til behandling du ikke ønsker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.