- Som plommen i Eggum

Jan Eggum (48) platedebuterte da kjæresten Kaia Huuse (25) ble født. Begge tror den store aldersforskjellen gjør dem til bedre artister. - Men vi kommer ikke til å flytte sammen, sier artistparet.

Jan Eggum og Kaia Huuse har kost seg med hverandre på filmfestivalen i Tromsø de siste dagene, men kjærestene kjører samtidig hver sin artistkarriere. De traff hverandre da Jan for tre år siden produserte Kaias debutplate «De som kan noe annet», og har siden vært hele Kjendis-Norges turtelduer. Aldersforskjellen på 23 år styrker dem begge, forteller de til Dagbladet.

Ekskoner og dritt

- Vi inspirerer hverandre både profesjonelt og privat. Jeg ser og opplever ting på en annen måte gjennom hennes øyne. Hennes iver og engasjement smitter over på meg, sier Jan.

Kaia er ikke i tvil om at en eldre kjæreste gjør henne til en bedre artist:

- Før handlet tekstene mine mest om brennende lengsel, nå handler det mest om ekskoner og dritt og lort. Jeg hadde nok skrevet annerledes hvis jeg hadde vært sammen med en mann på 25, innrømmer hun.

- Men jeg har utviklet meg mer sammen med Jan enn jeg ville gjort med en uerfaren gutt. Jeg har kommet lengre på kortere tid. Vi utfyller hverandre veldig bra - vi har blitt 36-åringer i snitt begge to. Han får litt ungdommelighet og jeg litt livserfaring.

Mer spontanitet

- Det er mange eksempler på mannlige artister med svært mye yngre kvinner. Hva handler dette om, Eggum?

Tøff bransje å være ung i
Tøff bransje å være ung i Vis mer

- Jenter på 20- 25 år har en helt annen spontanitet. Når de opplever nye ting, så synes de det er deilig eller frastøtende, de reagerer helt annerledes og mer spontant enn kvinner på min alder. Det tiltrekker meg, sier visesangeren.

- Med kvinner på min egen alder har det lettere for å bli vennskapelig, uten overraskelser, forklarer han.

- Men jeg tror det er helt individuelt om eldre menn foretrekker yngre kvinner eller ikke. Det er mange menn på min alder som liker eldre kvinner best.

Kjæresten levner ingen tvil om hva hun foretrekker.

- Jeg ville følt meg bortimot pedofil hvis jeg hadde blitt sammen med en gutt på 25 år. Jeg synes Toralv Maurstad er mer sjarmerende enn Slalåm-Burre, for å si det sånn, ler Kaia.

10 år er perfekt

- Jan er jo min første kjæreste, men jeg tror det er perfekt hvis mannen er minst ti år eldre. «Jeg har det som plommen i Eggum,» er mitt motto for tida.

Sangerne har vært kjærester i over tre år, men har ingen planer om å flytte sammen.

- Det gir større spenning i forholdet å bo hver for seg. Vi er veldig sammen når vi er sammen og har ingen planer om å flytte sammen, slår Eggum fast, og presiserer straks:

- Nei, heller ikke 20 år fram i tid.

- Vi orker ikke å plage forholdet med trivialiteter som «Hvem skal kjøpe doruller?» og slike ting. Vi er veldig romantiske, vi sitter gjerne på Theatercaféen og drikker rødvin fra klokken 12 på formiddagen. Dessuten så har jeg liksom ungdomstida mi nå, og Jan føler det vel litt på samme måten han også. Hehe, klukker Kaia Huuse.

- Hva med barn?

- Jeg tenker på det innimellom og har et veldig ambivalent forhold til det, forteller Kaia.

- Tanken er i hvert fall ikke helt fjern. På den andre siden: Nå kan jo jeg og Jan dra til Barcelona på dagen, hvis vi føler for det. Dessuten tenker jeg ikke så langt framover. Ser ikke helt for meg å besøke Jan på Ladegården eldrehjem...

Spørsmålet om barn svarer Jan kort og konsist på:

- Det frister ikke meg.

  • Jan Eggum slipper til høsten en boks på 16 CD-er med alt han har gitt ut siden debutalbumet «Jan Eggum» i 1975, inkludert noe nytt. I fjor ga han ut albumet «Deilig».
  • Kaia Huuse gjør en Rikskonsert-turné til våren, og begynner nå innspillingen av sitt tredje album. I fjor ga hun ut albumet «Egentlig kunstner».
ELSKER ALDERSFORSKJELLEN: - En dag skulle jeg forklare ham om et program jeg hadde sett på barne-tv da jeg var liten. Da sa Jan at han var 20 år da serien gikk på tv, jeg var sju. Da tenkte jeg: «Herregud, er'n så gammal», ler Kaia Huuse.