LANDSMØTETALE: Siv Jensen på landsmøtet til Fremskrittspartiet på Gardermoen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
LANDSMØTETALE: Siv Jensen på landsmøtet til Fremskrittspartiet på Gardermoen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Som sjokoladeegg flest er Siv Jensens nye kinder­egg lett å knuse

Vil Frp-lederen sette EØS-avtalen og 80 prosent av norsk handel i spill for å spare et par hundre millioner i trygdeeksport?

Kommentar

Frp kan stadig overraske. Samferdselsminister og nestleder Ketil Solvik-Olsen kom syklende til landsmøtet på Gardermoen.

Men inne i salen fulgte Siv Jensens landsmøtetale mer kjente toner. Frp’s valgkampbudskap går tilbake til røttene med kamp for «betydelig lavere skatter». Partiet trenger å løfte fram andre politiske saker når innvandringspolitikken til Frp har seiret på alle fronter, og det knapt er mer å stramme inn. Når distriktspolitikk og EØS-motstand løfter Senterpartiet til nye høyder og utkonkurrerer Frp som den flinkeste i klassen til å fange velgervinden.

Siv Jensens kur mot dette er et politisk kinderegg. Men som sjokoladeegg flest, er det veldig lett å knuse. Hun lanserte det under landsmøtetalen: regjeringen vil nå ta initiativ overfor EU for å kutte i kontantstøtte og barnetrygd for EØS-borgere, såkalt trygdeeksport. Regjeringen vil at beløpene skal tilpasses kostnadsnivået i landet barna bor i.

Det er en perfekt valgkampsak for Frp. Partiet kan signalisere at de er tøffe mot innvandrere, EØS og trygd på én gang.

Dessverre har forslaget tre grunnleggende problemer:

1. Dette er gammelt Frp-politikk, som de gjennom fire år i regjering ikke har fått gjennomslag for. At regjeringen løfter det fram nå, skyldes trolig først og fremst behovet for en god valgkampsak.

2. Regjeringspartner Høyre er bare lunke støttespillere. EU-minister Frank Bakke-Jensen (H) gikk nylig delvis i rette med forslaget i et intervju med NTB. Han påpekte at EU-regelverket i dag ikke åpner for å indeksregulere ytelser. Og minnet samtidig om at av en total trygdeeksport på 7,5 milliarder kroner, går 6,5 milliarder til pensjon og uføretrygd til nordmenn i utlandet. Kun 246 millioner går til barnetrygd og kontantstøtte.

3. Siv Jensen kjemper mot EØS-motstand i egne rekker. Hun brukte deler av landsmøtetalen på et kraftig forsvar for avtalen, og advarte mot proteksjonisme. 80 prosent av norsk handel er med EU, fortalte hun forsamlingen. Samtidig vil hun reforhandle avtalen, men som Frank Bakke-Jensen og alle andre kan fortelle henne er det totalt urealistisk. Og vil hun gamble med 80 prosent av norsk handel for å spare noen av de 246 millionene som går til barnetrygd og kontantstøtte?

Forslaget er rett og slett ikke realistisk. Det er om mulig ennå vanskeligere å få til nå enn da Frp gikk inn i regjering i 2013. Den gang ønsket også Storbritannia liknende endringer i EUs avtaleverk. Med Brexit har Norge både mistet en potensiell alliert i forhandlingene, samtidig som EU er blitt langt mindre villige til å inngå gunstige spesialavtaler med land utenfor unionen.

Norges finansminister har veldig god råd hvis hun vil sette store verdier på spill for å tilfredsstille Frp’s behov for etnisk velferdspolitikk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.