BURKINI: Heldekkende badedrakt for muslimske kvinner. Foto: NTB Scanpix
BURKINI: Heldekkende badedrakt for muslimske kvinner. Foto: NTB ScanpixVis mer

Som storm i et vannglass

Barna må lære å bli trygge i vannet.

Meninger

En variant av hijabdebatten har dukket opp igjen. Denne gangen dreier det seg om skoleelevers bruk av heldekkende badedrakt i svømmeundervisningen. Den såkalte «burkinien» er en tettsittende drakt som dekker alt unntatt ansiktet, hendene og føttene - ikke ulikt våtdrakta som sportsdykkere bruker. Debatten startet etter et oppslag i avisa Nordlys som fortalte om en skole i Troms som tillater elevene å bruke burkini ved svømmeundervisningen på skolen.

Som i de fleste debatter om muslimers religiøse påkledning kastet Frp-politikere seg frampå med kritikk av skolen for å ha gitt etter for press og krav. Lokale Frp-politikere forlangte at kommunestyret måtte gripe inn og forby burkinibruken, og fikk straks støtte fra statssekretær i Kommunaldepartementet Per-Willy Amundsen. Frp's innvandringspolitiske talsmann Mazyar Keshvari hevdet overfor Nordlys at dette var en type seksualisering av barn i tråd med «pervers islamistisk kultur» som i sin tur kunne føre til «ekstreme utslag som barneekteskap».

Stormen rundt badebassengene er å likne med stormen i vannglasset. Det er først og fremst ingenting å forby her, i og med at det ikke finnes hjemler i opplæringsloven for generelt forbud mot hijab i skolen. Et forslag om lovendring og forbud må i så fall ha en helt annen adresse enn den lokale skolen. I tillegg til generell politisk motvilje mot å forby religiøse symboler, vil man i tilfellet burkini også måtte ta hensyn til argumentene for barnas svømmeopplæring. Undersøkelser har vist at blant 10-åringer i Oslo er bare 50 prosent svømmedyktige. Blant barn med innvandrerbakgrunn er det hele 70 prosent som ikke kan svømme. Tragiske drukningsulykker har vist at det er tvingende nødvendig med svømmeopplæring for alle barn, uansett religiøs og kulturell bakgrunn. Barna må lære å bli trygge i vannet.

I det store bildet er det lett å være enig i at tildekking av barns kropper betyr en uønsket seksualisering. Å påtvinge småjenter heldekkende badedrakt bryter med liberale prinsipper i det norske samfunnet. På den andre siden kan man også ha visse innvendinger mot vestlige bikinimoter og seksualisering av småjenter generelt. Det er ikke poenget her. Hvis man vil fremme integrering må man akseptere ordninger som gjør at barna kan få felles undervisning. Det overordnede formålet må være å sikre svømmeundervisning, også til innvandrerbarn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.