- Som tidligere sagt: Det trengs høytrykksspyling i korridorene ved NRK drama

Skuespiller Anders Baasmo Christiansen og bransjen ønsker ny dramasjef velkommen.

Kritisk: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen sier NRK dramas nyansatte sjef Ivar Køhn er en høykompetent mann, men mener jobben med å gjøre dramaavdelingen til NRK attraktiv for flere bransjefolk, er stor.  Foto: Øistein Norum Monsen
Kritisk: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen sier NRK dramas nyansatte sjef Ivar Køhn er en høykompetent mann, men mener jobben med å gjøre dramaavdelingen til NRK attraktiv for flere bransjefolk, er stor. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

(Dagbladet): Det kokte rundt NRK Drama og deres tidligere sjef Hans Rossiné ifjor vår. Blant andre gikk skuespiller Anders Baasmo Christiansen hardt ut, og kritiserte det NRKs dramaavdeling.

I dag fikk avdelingen bak TV-serier som «Taxi», «Erobreren» og «Hjem», ny sjef. Ivar Køhn tar over jobben som dramasjef etter at Hans Rossiné trakk seg i vinter, etter tolv år i jobben. Køhn var tidligere avdelingsdirektør for utvikling og produksjon ved Norsk filminstitutt (NFI).

Høytrykksspyling i korridorene Anders Baasmo Christiansen er en av flere i teater- og filmbransjen Dagbladet snakket med mandag, som mener Køhn er en svært kompetent mann, og rett for oppgaven. Likevel mener skuespilleren det er en enorm oppgave å skulle gjøre NRKs dramaavdeling attraktiv igjen.

- Jeg leste et sted at nå skal man ikke ha en småkonge, nå skal man høre på alle. Det må man absolutt ikke gjøre! Jeg tror det er viktig at noen tar virkelig styring, og at det ikke blir for mange kokker, sier Baasmo Christiansen til Dagbladet.

- Tror du Køhn er rett person til å ta den styringen?

- Ja, det tror jeg absolutt, men da må han trå til for fullt. Kanskje han må gå med vernedrakt de første månedene for å kunne holde rett
kurs. Som flere tidligere har uttrykt: Det trengs en høytrykksspyling i korridorene ved NRK drama, sier Baasmo Christiansen før han fortsetter:

- Jeg tror han må være sterk og veldig motivert for oppgaven. Men jeg har tro på Ivar.

Når det kommer til NRKs dramaavdeling som prosjekt og som produsent av dramatikk, har ikke Baasmo Christiansen like stor tiltro.

ØNSKET VELKOMMEN:  Ivar Køhn (48) ble mandag 17. juni ansatt som ny dramasjef i NRK, og blir ønsket velkommen av bransjen. Foto: Benjamin A. Ward
ØNSKET VELKOMMEN: Ivar Køhn (48) ble mandag 17. juni ansatt som ny dramasjef i NRK, og blir ønsket velkommen av bransjen. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer

- Nei, det har jeg vel vist tidligere at jeg ikke har mye tro på. Det er flotte, flinke mennesker som jobber der, men de får sjeldent ut det fulle potensialet sitt.

- Men, det hadde jo vært fint om Ivar kunne få ut det, sier Baasmo Christiansen.

I en kommentar sier NRKs kulturredaktør Hege Duckert:

-Jeg er stolt og glad over å ha ansatt Ivar Køhn og ser ingen grunn til å kommentere Anders Baasmo Christiansens uttalelser.

Vil ha NRK-drama Hauk Heyerdahl, leder i Norsk Skuespillerforbund, mener i motsetning til Baasmo Christiansen at det er viktig at NRK opprettholder sin produksjon av egen dramatikk.

- Ja, jeg tror det er viktig at en så tung aktør som NRK også produserer drama, og de har vært flinke til å ivareta skuespilleres rettigheter. Blant annet derfor bør NRK Drama bestå. Han er glad valget falt på Køhn som ny sjef.

- Det var veldig positivt at det ble han. Jeg må jo få lov til å gratulere Ivar masse. Han vil bli en særdeles kompetent dramasjef som er godt likt i miljøet, sier Heyerdahl.

Et lykkelig valg Sentrale bransjeaktører virker å være svært fornøyde med valget av ny dramasjef i NRK.

- I dag vil jeg bare gratulere både Ivar og NRK med et lykkelig valg, sier direktør for Norsk Filminstitutt (NFI) Nina Refseth.

TAR EN PRAT: - Skulle han ønske en prat, står døren min alltid åpen. Jeg sitter jo bare en etasje over, sier Hans Rossine. Foto: Lars Eivind Bones
TAR EN PRAT: - Skulle han ønske en prat, står døren min alltid åpen. Jeg sitter jo bare en etasje over, sier Hans Rossine. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Køhn har de siste seks årene vært en av Refseths nærmeste medarbeidere, i stillingen som avdelingsdirektør for utvikling og produksjon ved NFI.

- Du sa i forkant at det var viktig å gjenopprette tilliten mellom det interne og eksterne dramamiljøet. Hva tenker du om Ivar Køhn i den rollen?

- Ivar har både stort engasjement og stor erfaring. Han har veldig god kunnskap, og god dialog med bransjen utenfor NRK også. Jeg tror han kan være med på styrke selvtilliten til NRK Drama, sier hun.

På forhånd var Refseth bekymret for hva kritikken rundt NRK Drama kan gjøre med omdømmet på sikt.

- Hva bør Ivar Køhn ta tak i først, i forhold til å skape et bedre omdømme?

- Det finnes nok ingen quick fix her, og det vet Ivar veldig godt. Det er derfor han har fått jobben. Men NRK Drama har hatt noen tøffe runder, og de trenger en som kan vise dem hva de er gode for. Ivar er flink til å få det beste ut av folk, sier Refseth.

Ikke overraskende - Det er ikke overraskende, han var en av de aller sterkeste kandidatene, sier filmkonsulent Nikolaj Frobenius.

Da han snakket med Dagbladet i forbindelse med utlysningen, håpet han på en utlending i jobben. Han er likevel svært optimistisk i forhold til ansettelsen av Ivar Køhn.

STERK KANDIDAT: - Det er ikke overraskende, en av de aller sterkeste kandidatene, sier filmkonsulent Nikolaj Frobenius.  Foto: Jørn H. Moen
STERK KANDIDAT: - Det er ikke overraskende, en av de aller sterkeste kandidatene, sier filmkonsulent Nikolaj Frobenius. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

- Det viktigste her er å være visjonær. At man legger lista høyt nok, både for seg selv og for avdelingen. Og det har Ivar Køhn vært flink til tidligere, sier Frobenius.

Han tror den største utfordringen for den nye dramasjefen blir å holde fokus på visjonene i stedet for de interne detaljene.

- Det er lett å bli slukt av systemet og byråkratiet, og bli for opptatt av interne problemstillinger. Jeg tenker at det er viktig at han holder fokus på det som skal produseres for publikum, sier Frobenius.

Tidligere dramasjef støtter valget - Jeg synes Køhn er et meget godt valg som ny sjef for NRK Drama. Han har tung kompetanse på flere felt - også som manusforfatter, blant annet skrev han manus på NRK Drama-serien «Størst av alt». Den nye dramastrategien innebærer lange, originalskrevne serier og jeg er overbevist om at Ivar er rette mann til å sette strategien ut i livet. I tillegg er jeg veldig glad for at NRK fortsatt skal ha intern dramaproduksjon. Ivar vil bli en berikelse og styrke for et meget kompetent fagmiljø.
- Har du noen oppfordringer eller tips til Køhn på veien?

 - Skulle han ønske en prat, står døren min alltid åpen. Jeg sitter jo bare en etasje over han. Men, jeg er sikker på at han allerede selv er klar over hva som venter ham i den nye jobben, forteller tidligere sjef for NRK Drama, Hans Rossiné.   I dag jobber han med internasjonale spørsmål og samproduksjoner, finansiering og rettigheter i NRK.

STOLT OG GLAD: Kulturredaktør Hege Duckert i NRK er stolt og glad over å ha ansatt Ivar Køhn.  Foto: Anders Grønneberg
STOLT OG GLAD: Kulturredaktør Hege Duckert i NRK er stolt og glad over å ha ansatt Ivar Køhn. Foto: Anders Grønneberg Vis mer