- Som ungdom var jeg på fest hvor noen ble voldtatt i fylla, det var bare det at ingen kalte det voldtekt den gangen

Politiker Inga Marte Thorkildsen hyller «Skam».

- GYV LØS!: Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsen er stor fan av NRK-serien «Skam». Hun mener, i likhet med andre, at innholdet burde bli pensum på skolen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- GYV LØS!: Oslo-byråd Inga Marte Thorkildsen er stor fan av NRK-serien «Skam». Hun mener, i likhet med andre, at innholdet burde bli pensum på skolen. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et innlegg på sin Facebook-side omtaler Oslo-byråd og tidligere barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV) NRK-serien «Skam» i varme ordelag.

«Jeg syns det er helt fantastisk med NRK sin serie, SKAM. Tenk om vi hadde hatt noe sånt da vi var unge! Selv om jeg snart runder 40 og verken har vokst opp med smarttelefon eller Internett, kjenner jeg meg igjen i alt de tar opp.», skriver Thorkildsen.

Den siste tida har serien blant annet fått mye skryt for å ta opp temaer som voldtekt og overgrep

- Jeg vet at jeg som ungdom var på fest hvor noen ble voldtatt i fylla, det var bare det at ingen kalte det voldtekt den gangen. Jeg vet at jenter ble misbrukt av jevnaldrende i min omgangskrets - fortsatt i fylla. Den hånende praten om jentene var den samme. Og vi visste alle at vi kunne bli den neste som ble offer for den praten, vissheten om slikt vokser jenter opp med. Derfor jubler også mange av oss voksne damene over SKAM, skriver Thorkildsen på Facebook.

- Til å grine av Overfor Dagbladet forklarer Oslo-byråden at «Skam» har vært et stort samtaleemne for henne den siste tida. 

- Byrådet har akkurat hatt to dager samling, så da ble vi sittende og snakke så mye om den serien. Dette er folk med barn selv, noen små og andre i tenårene. Det denne serien tar opp er jo helt «spot on» i forhold til det vi selv opplevde da vi var unge, sier Thorkildsen.

Flere mener at «Skam» burde være pensum på ungdomsskolen. Ifølge NRK er sosionom Lisa Arntzen en av dem. Også Thorkildsen støtter dette forslaget.

- Jeg husker at vår seksualundervisning var til å grine av, i den grad det i det hele tatt var noen undervisning. Dessverre er det til dels slik fortsatt, med noen hederlige unntak. Her i Oslo gjør for eksempel Sex og Samfunn en super jobb, det samme gjør Sex og Politikk med sin Uke Sex, sier hun og fortsetter:

- Gyv løs! Vi trenger å snakke med barn og ungdom om disse temaene helt fra de er små. På den måten kan vi hindre en del av overgrepene som i dag skjer. Det er med å hindre at skam og skyld plasseres på helt feil sted.

- Du skriver at du selv kjenner noen som ble voldtatt i fylla da du var ung, er det noe du vil utdype?

- Nei, men det jeg kan si er at det skjedde mange ting på fester, som vi først har forstått omfanget av i senere tid. Som politisk aktiv fra ung alder, var jeg over gjennomsnittet bevisst. Likevel var det ingen som snakket med oss om disse tingene, slik man gjerne hadde ønsket.

Stor suksess NRK-serien SKAM har for lengst tatt landet med storm. I går kom blant annet Kripos selv med en hyllest til serien

Serien er elsket av folk i alle aldre og i slutten av mars ble det bekreftet at det kommer enda en sesong av serien.

«Skam» er det mest sette programmet på NRKs nettspiller gjennom tidende. Sesong har allerede blitt sett av over 80 000 på nett.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer