Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Tuftebarten:

Som vanlig har Hagen rett

Dette er ikke første gangen Hagen går imot strømmen. Og det er heller ikke første gangen ettertiden vil vise at det var Hagen som tok rett, og vi andre tok feil.

I HARDT VÆR: Carl I. Hagen er i hardt vær igjen. Og Carl I. Hagen har rett igjen. Hva den mannen må tåle! Foto: NTB Scanpix
I HARDT VÆR: Carl I. Hagen er i hardt vær igjen. Og Carl I. Hagen har rett igjen. Hva den mannen må tåle! Foto: NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagen er i hardt vær igjen. Og Carl I. Hagen har rett igjen. Hva den mannen må tåle! Nå sist at noen i FrPs stortingsgruppe skal mene noe om hvem som skal sitte i Nobelkomiteen. I ordkrigen som fulgte, lot mange seg sjokkere over at Hagen kom med følgende utsagn: «Fantastisk at mennesker ingen har hørt om skal ha bastante meninger om hvem som skal sitte i Nobelkomiteen.»

Spaltist

Tuftebarten .

Anonymt twitter-fenomen, som boltrer seg i langtekst hos Dagbladet. Har blant annet spådd at Rosenborg rykker ned i Adecco-ligaen og at Donald Trump får Nobels Fredspris i 2017.

Men før dere dømmer Carl I. Hagen, les sitatet på nytt. Det Hagen sier er både enkelt og sant: Det er fantastisk at vanlige mennesker har en mening om et så viktig verv. Tenk om det skulle være slik at bare mennesker som hadde kjente navn – sånne som Lothepus, Fabian Stang og Bjarne Brøndbo – fikk lov til å mene noe om hvordan vi forvalter arven etter Alfred Nobel. Det ville vært et kjendistyranni. Et samfunn der trynefaktoren alene avgjorde om dine meninger ble hørt.

Heldigvis er det ikke slik, og det er nettopp det Carl I. Hagen synes er så fantastisk. Han synes det er fantastisk at mennesker ingen har hørt om, som for eksempel det folkevalgte FrP-medlemmet Åshild Bruun-Gundersen fra Aust-Agder, kan få spalteplass på samme linje som han selv. Du kan si hva du vil om Carl I. Hagen, men selvopptatt er han ikke.

Jeg tror Carl I. Hagen har satt fingeren på noe av det som gjør det norske demokratiet unikt. At vanlige mennesker kan få sine medmenneskers tillit, og dermed også utøve politisk makt. At folkevalgte representanter på Stortinget, i stedet for konger og rockestjerner, får være med å påvirke utdelingen av verdens mest prestisjetunge fredspris.

I stedet for å hakke løs på hedersmannen og partibyggeren Carl I. Hagen, synes jeg både besservisserne i Akersgata og vanlige folk som har et annet politisk ståsted enn ham denne gangen burde legge stridsøksen til side. De burde innrømme at Hagen har et godt poeng. Ja, det er fantastisk at mennesker ingen har hørt om skal ha bastante meninger om hvem som skal sitte i Nobelkomiteen.

Dette er ikke første gangen Hagen går imot strømmen. Og det er heller ikke første gangen ettertiden vil vise at det var Hagen som tok rett, og vi andre tok feil. Han hadde rett da han sa vi burde selge Statoil i 1975. Han hadde rett da han sa det var feil å boikotte Sør-Afrika i 1987. Han hadde rett da han sa at et samfunn uten etniske minoriteter er et samfunn i harmoni i 1997. Han hadde rett da han sa at det er ingenting å feire at man er homofil i 2005. Han hadde rett da han sa at det ikke er noen nevneverdig sammenheng mellom CO2-utslipp og temperaturene i 2016. Og han hadde rett da han sa at det er fantastisk at mennesker ingen har hørt om skal ha bastante meninger om hvem som skal sitte i Nobelkomiteen i 2017.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!