Somaliere i Norge: Krigere eller velgjørere?

De fleste somaliere i utlandet verken slåss for eller finansierer den islamistiske bevegelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VI HAR NYLIG HØRT at somaliere i Vesten involverer seg i den pågående krigen i Somalia. Mohamed Ali Gedi er statsminister i overgangsregjeringen, og han anklager somaliere i Vesten, blant annet i Norge, for å støtte Unionen av islamske domstoler (UIC). Denne unionen er sammensatt av Sharia-domstoler i det sørlige Somalia, og den fremmer moderate så vel som militante islamistiske stemmer. Norske medier har i den senere tiden rapportert om somaliske menn i Norge som ønsker å reise tilbake til Somalia for å kjempe på islamistenes side i krigen. Somaliere i Vesten mistenkes også for å sende penger til Sharia-domstolene, og dermed for å støtte terrorisme.

DET ER IKKE TVIL om at mange somaliere, både lokalt og i diasporaen, sympatiserer med UIC. Nesten alle somaliere er muslimer, og domstolene har bidratt til en sterk bedring av trygghet og sikkerhet for Sør-Somalias innbyggere. Etter at den somaliske staten kollapset i 1991, har Sharia-domstolene vært bærebjelken i rettssystemet, og samtidig motvirket kaoset som rådet i regionen. UIC har tilbudt utdanning og helsetjenester, og i 2000, da unionen ble etablert, ble domstolene en samlet og sterk politisk aktør. Den stabiliserende effekten domstolene har hatt, har imidlertid ikke vært nok til å døyve usikkerheten omkring islamistenes prosjekt. Lokalt har man fryktet nye og restriktive lover, og internasjonalt har frykten dreiet seg om de angivelige forbindelsene til al-Qaeda. Det er svært få somaliere i Vesten som bidrar økonomisk til de militante islamistene. Når media likevel velger å fokusere på denne utgruppen, bidrar det til å styrke de negative stereotypiene om somaliere generelt. Unge somaliere i Norge er naturlig nok frustrerte og sinte over at Etiopia har sendt tropper inn i hjemlandet deres. Selv om enkelte uttaler at de vil kjempe på islamistenes side, er det svært usannsynlig at de vil gjøre ord om til handling. De fleste somaliere i utlandet verken slåss for eller finansierer den islamistiske bevegelsen, men mange bevarer og styrker båndene til hjemlandet ved å sende penger til slekt og familie.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer