Gyllene Tider

«Sommartider»-gjengen: Derfor legger de opp

Etter 40 år legger det svenske popbandet Gyllene Tider opp for godt, før noen av medlemmene rekker å dø.

GYLLENE TIDER: Gruppa Gyllene Tider ble dannet av Per Gessle i 1976. Fra venstre: Micke "Syd" Andersson, Per Gessle, Mats Persson, Anders Herrlin og Göran Fritzon. Foto: Anders Ylander / Expressen / NTB Scanpix
GYLLENE TIDER: Gruppa Gyllene Tider ble dannet av Per Gessle i 1976. Fra venstre: Micke "Syd" Andersson, Per Gessle, Mats Persson, Anders Herrlin og Göran Fritzon. Foto: Anders Ylander / Expressen / NTB ScanpixVis mer

Det svenske popbandet Gyllene Tider har gjennom mange år vært en selvsagt sommerstemning-setter med låten «Sommartider». Med Per Gessle i spissen har de vært svært populære både i hjemlandet Sverige og i Norge.

Gyllene Tider gikk først fra hverandre i 1985 - og Per Gessle gikk etter hvert over til Roxette med Marie Fredriksson. Men bandet fant gang på gang tilbake til hverandre - først i 1995 - og deretter i 2004 - og til sist i 2013.

- Vi lever, ingen er syke

Tidligere i år kom imidlertid beskjeden om at Gyllene Tider legger opp, med en siste avskjedsturné. Forslaget om å legge opp kom fra bandmedlem Micke «Syd» Andersson.

- Jeg vil ikke at vi skal bli et sånt band som mister futten. Jeg vil ikke føle at det funker ok, jeg vil føle at «faen, vi kan rocke», sier han til Expressen.

Bandmedlemmene har rukket å bli mellom 57 og 60 år gamle. Skulle de følge det gamle gjenforeningsmønsteret, vil det gå årevis til neste gang de samles. Da ville de alle ha vært langt over pensjonsalder.

- Micke sa at neste gang vi skal gjøre en Gyllene-greie er vi 66, 67, 68 - om vi i det hele tatt lever. Nå vet vi at vi er i bra form og at vi låter bra. Ingen i bandet vil spille i Gyllene Tider om ikke alle fem er der, sier Per Gessle til avisa.

- Nå er vi på topp og vi lever, ingen er syke. Det er jo ganske mange band der det til slutt bare er to igjen, og så går det bare opp i røyk alt sammen, sier Anders Herrlin.

PER GESSLE: Per Gessle er låtskriver og vokalist i Gyllene Tider. Ved siden av har han gjort karriere med Roxette, og som soloartist. Foto: Expressen / NTB Scanpix / Lisa Mattisson
PER GESSLE: Per Gessle er låtskriver og vokalist i Gyllene Tider. Ved siden av har han gjort karriere med Roxette, og som soloartist. Foto: Expressen / NTB Scanpix / Lisa Mattisson Vis mer

- Vemodig

Nå er det 40 år siden Gyllene Tider fikk sin aller første platekontrakt. Eventyret rundes av med en avskjedsturné som starter der det hele begynte - i Halmstad. Den aller første av 17 konserter gikk av stabelen torsdag kveld, og turneen avsluttes med to konserter i Norge i begynnelsen av august.

- Det kommer sikkert til å føles litt vemodig å reise ut på Gyllene Tiders siste turné, men alt har en slutt. Det er bare så vanskelig å skjønne at det har gått 40 år siden alt begynte, sier Göran Fritzon i en pressemelding.

Gyllene Tider har solgt fire millioner album og har toppet både første, andre og fjerdeplass på lista over de best besøkte turneene i Sverige. Da gruppa feiret 25-årsjubileum i 2004 med en egen turné, trakk de nesten en halv million fans.

- Vi er som fem brødre som ikke omgås på daglig basis, men når vi først treffes, skjer det noe som man ikke helt kan forklare. Personkjemi? 1+1=3-teorien? Jeg vet ikke, men vi har alltid funnet hverandre i vår kjærlighet til popmusikken. Med sommerens turné er det takk og farvel, og jeg bøyer min nakke og ler. Takk alle sammen, sier Per Gessle i en pressemelding.

Selv om det er «Sommartider» fra 1982 som er den største og desidert mest kjente hitlåten til Gyllene Tider, har de flere store hits på samvittigheten: «(Kom så ska vi) Leva livet», «Ljudet av ett annat hjärta», «Tylö sun», «Flickan i en Cole Porter-sång», «Det är över nu», «Juni, juli, augusti», «Kung av sand» og «Gå & fiska!», for å nevne noen.

- Får være nok

Det siste albumet «Skrot og korn» ble sluppet tidligere i sommer. Den ble spilt inn i Frankrike, der bandet bodde og jobbet sammen i løpet av to uker. Alle var klar over at det var det siste de kom til å gjøre sammen. Per Gessle medgir at det på kort sikt vil føles trist å legge opp.

- Men vi hadde ikke gjort noe med Gyllene igjen før om kanskje sju-åtte år, og da er det ikke sikkert at det hadde vært like kult. I dag føles det som om vi har tatt riktig beslutning, vi kommer til å gjøre en heftig turne, bandet låter dritbra, vi har ei ny plate. Nå kjører vi på så det ryker, og så får det være nok, sier han til Expressen.