Du leser nå Dagbladet Pluss

«Sommer, eller et forsøk på å skrive en preken»

Ole Robert Sunde ble for romanen «Krigen var min families historie» (2012) nominert til Nordisk Råds litteraturpris. Han er nå ute med essaysamlingen «Verden uten ende» og vi bringer i dag et utdrag fra denne samlingen.

EN SOMMER, ET FORSØK PÅ PREKEN: «Jeg lukker øynene for å høre om jeg kan høre bølgene.», hentet fra Ole Robert Sundes nye essaysamling. Foto: TOM STALSBERG
EN SOMMER, ET FORSØK PÅ PREKEN: «Jeg lukker øynene for å høre om jeg kan høre bølgene.», hentet fra Ole Robert Sundes nye essaysamling. Foto: TOM STALSBERGVis mer

(Dagbladet): Min kone kommer fra østsiden av folden; folden som den 118 kilometer lange Oslofjorden; denne folden er den sjette største fjorden i Norge (Sognefjorden er størst med sine 204 km) - og ved en av denne foldens sidefolder; Kråkstadfjorden, sørvest i Råde kommune, ved Saltnes, nærmere bestemt Agnes, et stykke fra Fredrikstad, ligger vår hytte, og når jeg tenker på ordet «sommer», som er et av de flotteste ordene jeg vet om, så tenker jeg også på Agnes; en passant dukker navnet til den argentinske bibliofile Alberto Manguel - som var høytleser for den aldrende og blinde Borges - opp i mitt hode, og hans bok A History of Reading, og der han blant annet forteller om de 49 oversetterne av Bibelen, den såkalte King James Bibel fra 1611: William Tyndale, en skolert boktrykker, som ikke var en av de 49, oversatte selv Bibelen, og ble fordømt, hengt og så brent av Henrik VIII, hadde en idé om at det hebraiske og greske bibelspråket, som var et høyverdig språk, også kunne bli et språk for dem som ikke var skolert, all den stund Det nye testamente, som en annen filolog (Auerbach: Mimesis) har påstått, handler om tolv svette fiskere og denne ene som med stort alvor mente at han var den salvete: Messias; William Tyndale introduserte, eller oppfant flere ord, via gresk til det engelske språket, men dette ene slår alle, og for meg er det en lenke til ordet «sommer»; det var ordet «beautiful».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.