Sommer, svindlere og plastkort

Skrekkhistoriene florerer om kjeltringer som rapper betalingskort og siden tømmer kontoen i ekspressfart. Hvor trygt er det egentlig å benytte plastkort på sommerens ferietur?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Nordmenn er på få år blitt storbrukere av plastkort. Det totale kortmarkedet i Norge inneholder 6,1 millioner kort. Av disse er 2,9 millioner definert som internasjonale betalingskort, det vil si kort utstedt av eller i samarbeid med American Express, Diners, Europay og Visa. Fersk statistikk fra Norges Bank dokumenterer utviklingen: I fjor foretok vi 275 millioner betalingstransaksjoner og 104 millioner minibankuttak med betalingskortene våre. Dette gjør plastkortet til det mest brukte betalingsmiddelet vi har, med en andel på 43 prosent av alle transaksjonene.

Kortbruken vokser i ekspresstempo. I 1997 brukte vi betalingskortene våre hele 39 prosent mer enn i 1996. Nordmenn er på andreplass i Europa når det gjelder kortbruk, og ingenting tyder på at veksten stopper opp. Derfor er det mer påkrevet enn noen gang at kortselskapene gjør jobben med å gjøre sikkerheten for kortbrukerne maksimal.

I over 40 år har mennesker gjort opp for seg med betalingskort, men fortsatt er det de som sverger til kontanter og reisesjekker når feriepenger og lønns-økning i disse tider omsettes i avkobling. De stoler ikke på plastkortene. De er skeptiske til hva som kan ramme dem av økonomiske ulykker hvis kortet stjeles eller forsvinner, og de ser for seg hva snuskete bartendere, uhederlige hovmestere og fingernemme lommetyver på den andre siden av kloden kan påføre dem av forvokste regninger. Her hjemme også for den saks skyld.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer