Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sommerbok til stor applaus

Dårlige værmeldinger denne uka, dessverre. Men ikke mindre tid til å lese.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De av oss som skal på festival prioriterer nok musikken denne uka, men togturen blir et herlig litterært pusterom.

Her er en nyere femboksliste enn den forrige:

 • Heidi Marie Krizniks debutroman «Applaus» sitter som et skudd i sjela. Velfortjent Tarjei Vesaas' debutantpris!
 • Jan Wieses «Kvinnen som kledte seg naken for sin elskede»: En slående flott kjærlighetsroman. Eksotisk, erotisk og eventyrlig.
 • Don DeLillos «Underworld» er et sant mesterverk. Kan ikke gjentas til kjedsommelighet! Og den kan ta sin sommerferie å lese, tro du meg. Den har nylig kommet i ny norsk oversettelse, men den amerikanske varianten er fantastisk - og billig.
 • Paul Auster er nok en New York-forfatter, men lettere enn vennen DeLillo. Hans «Timbuktu» om hunden Mr. Bones' ferd fra New York til Timbuktu er en rørende og morsom sak. Hva Timbuktu står for? Les boka... Originalspråket gir nok ekstra gode opplevelser også her.
 • Også Linn Ullmanns romandebut «Før du sovner» passer fint i sommervarmen. Jeg vet ikke helt hvorfor, men det er kanskje fordi jeg leste den ved et basseng i den italienske augustvarmen?

  «Litteraturvitere skriver best!»


  Som svar på en tre år gammel artikkel av undertegnede om de beste sommerbøkene, kom nordiskstudent fra Universitetet i Oslo Pål Lundberg med disse fire tipsene:

 • Mikael Niemis «Populærmusikk fra Vittula» er bra. Helst på originalspråket.
 • Jack Kerouacs kultroman «On the Road»: Alltid en vinner.
 • Jostein Gaarders «Kabalmysteriet»: Perfekt lett sommerlesing med snert.
 • Henrik Langelands «Wonderboy»: Litteraturvitere skriver best.

  Hvilke er dine boktips?

BESTE DEBUTANT: Heidi Marie Kriznik får Tarjei Vesaas' debutantpris 2002 for romanen «Applaus». Den handler om en gutt som vokser opp i en sirkusvogn. Da han begynner på skolen og familien flytter til en blokk, blir livet mer komplisert. Særlig for den polsk-norske faren. <br> <a href=http://debatt.dagbladet.no/debatt/discussion.html?board_id=2000250284>Gi dine boktips!</a>