SommerDag i hardt vær

JØLSTER (Dagbladet): I går kunne Dag «SommerDag» Lindebjerg kose seg i solskinnet i Jølster med Annbjørg Lien og Oddvar Torsheim. Men før gårsdagens solskinnshistorie har innspillingen av NRK1s «SommerDag» vært ekstremt tøff og dramatisk.

- Ja, det har vært usedvanlig strabasiøst, sier Dag Lindebjerg til Dagbladet.

Her er noe av det Lindebjerg og resten av «SommerDag»-temaet har måttet gjennomgå i løpet av de fire ukene innspillingen har pågått: Tjukk tåke, ekstrem vind, kulde, voldsom sjø og sykdom.

- Jeg skal innrømme at jeg har ligget våken om nettene og hørt på om været ville gi seg snart, forteller Lindebjerg.

Rømmegraut

For tredje år rad skal skipper Dag Lindebjerg tøffe inn i tv-rutene med sin kjendislastede tresnekke. Tidligere år har innspillingene stort sett blitt lagt til smule farvann og med romslige tidsmarginer. I hvert fall i forhold til i år. For fire uker siden la Lindebjerg ut på en ekspedisjon fra ekstremt værharde Stad på det ytterste vestland. De første sjømilene måtte tilbakelegges i tåke tjukkere enn rømmegrauten som ble servert Lindebjerg og kjendisgjestene hans på Astruptunet i Jølster i går.

Deretter ble snekka liggende værfast i tre dager på grunn av ekstrem vind, voldsomt regn og kulde. Da den vesle trebåten omsider la fra kai, blåste det stiv kuling med påfølgende heftig sjø. Temperaturen var da, i begynnelsen av juni, ifølge produsent Dale ynkelige seks plussgrader.

- Sjansespill

- Akkurat da var jeg glad for at vi hadde Dag (Lindebjerg) om bord, sier produsent Terje Dale.

Så heftig var sjøgangen at NRK-fotografen gikk og gjemte seg under dekk. Hun torde ikke komme opp igjen før hun fikk forsikringer om at bølgeturen hadde gått bra.

- Det var helt på grensen til at vi klarte det, fortsetter Dale.

- Ja, det var et sjansespill å legge ut så tøft som vi gjorde. Stad er ikke akkurat kjent for godvær, supplerer Lindebjerg.

Om ikke det var nok: Halvdan Sivertsen melder plutselig avbud. Et av «SommerDag»s store trekkplastre måtte erstattes omgående.

- Vi måtte bare improvisere. Det nyttet ikke å gi opp. Programmet var satt opp for lenge siden, så vi måtte jo lage noe, humrer produsent Dale.

Det endte opp med at et lokalt mannskor fikk litt mer tid i programmet enn det som var planlagt...

Felediva Lien

Men i går kunne hele NRK-teamet lene seg tilbake og i det minste nyte været. I nydelig solskinn kunne felediva Ann-bjørg Lien og multikunstner Oddvar Torsheim og datteren Jorunn - alle tre med lokal tilknytning - fritt utfolde seg med sang og spel på Astruptunet i Jølster midt i Sogn og Fjordane.

- Etter alt drittværet vi har vært igjennom, så føler jeg faktisk at vi nå fortjener dette nydelige været, sier Lindebjerg med et smil.

20. juli kan du høre Annbjørg Lien akkompagnere far og datter Torsheims rimelig eksentriske tolkning av Beatles-slageren «Yesterday». I Torsheims oversettelse har den gamle slageren fått tittelen «Jølsterdag».

I SOLSKINN: Felespiller Annbjørg Lien og multikunstner Oddvar Torsheim er gjester hos Dag Lindebjerg (med mobilen) i sommer.Foto: ODDMUND LUNDE