DEBATT

Feminisme og transpersoner:

Sommeren da fordommene tok fyr

Transdebatten som har gått denne sommeren har til tider gått like hett for seg som været. Det er viktig å imøtekomme det mest konspiratoriske og minst vitenskapelige som har vært uttrykt i denne debatten.

SOMMERENS TRANSDEBATT: Fordommene om at kvinne og mann kan reduseres ned til vagina og penis har fått seg en realitetsorientering, skriver artikkelforfatterne. Foto: nito / Shutterstock / NTB Scanpix
SOMMERENS TRANSDEBATT: Fordommene om at kvinne og mann kan reduseres ned til vagina og penis har fått seg en realitetsorientering, skriver artikkelforfatterne. Foto: nito / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Den feminisme vi stiller oss bak baserer seg på Elise «Ottar» Ottesen-Jensen som så vakkert sa: «Jeg drømmer om den dagen alle barn som blir satt til verden er ønsket, alle menn og kvinner er likeverdige, og seksualiteten er et uttrykk for kjærlighet, nytelse og ømhet.»

Det er klart for oss at Gjevjon og især Jaquesson har glemt at det var et inkluderende syn basert på likeverd og medmenneskelighet som var utgangspunkt for det som i sin tid var et meget radikalt prosjekt: feminisme.

Ottesen-Jensen gikk i bresjen for homofile og lesbiskes rettigheter så vel som kvinners rett til abort, seksualitet og likestilling. Det er lite trolig at hun ville stilt spørsmål om det var riktig eller ikke at transkvinner hadde adgang til krisesentre for kvinner. Ottesen-Jensen ville neppe arbeidet for en ekskluderende feminisme.

I tre tilsvar til vår kronikk har Stø, Jaquesson og Gjevjon kommet med en perlerad av en rekke påstander som dessverre ikke holder vann. Å skulle besvare alle påstandene i en kronikk, er dessverre ikke mulig. Likevel så er det veldig viktig og riktig å imøtekomme det mest konspiratoriske og minst vitenskapelige som har vært uttrykt i denne debatten om en av landets minste minoriteter: transpersoner.

For det første så fødes det ikke bare kvinner og menn. Kjønn er et kontinuum og noen fødes med kjønnskarakteristika tilhørende begge kjønn. I tillegg er det for lengst etablert at kjønn ikke bare omhandler det man sitter på eller har mellom bena.

Det er for lengst påvist at hypothalamus og nevrologisk aktivitet m.m. korresponderer bedre for transpersoner med det kjønn man identifiserer seg med enn det kjønn man ble tildelt ved fødsel.

Transkvinner har likere hjerner som Kari Jaquesson og Tonje Gjevjon enn cismenn. Altså, ikke hva gjelder tanker, følelser, opplevelse, oppfatning og hukommelse eller andre individuelle forskjeller, men selve opplevelsen av å tilhøre det kvinnelige kjønn.

Det er ingen sosial konstruksjon, men en nevrobiologisk realitet. Transkvinner er kvinner. Og Jaquesson bommer grovt når hun i sin kronikk hevder at trans er mote. Trans er ikke en mote, det er en menneskerett og skal bli møtt med respekt og ikke konspiratorisk og hatefull feilinformasjon!

WHO og seriøse medisinske tidsskrift anerkjenner at transkvinner og transmenn ikke lider av en mentallidelse slik som Kari Jaquesson så bastant hevder. I den nye diagnosemanualen ICD-11 defineres kjønnsinkongruens innunder et eget kapitel for seksuell helse.

Det er nemlig det å hevde at transpersoner er psykisk psyke og at dette kan kureres som er det virkelig grusomme i virkelighetsforståelsen til Jaquesson.

Det er historieløst å glemme at det er i denne diagnoseboksen lesbiske og homofile ville vært plassert for 41 år siden. Frem til da var det normalt å beskrive homofile og lesbiske som psykisk psyke.

Det var galt og vi skal alle være fornøyd med at vi i dag enes om at det var riktig å endre dette. Det er bra at internasjonale fagautoriteter og forskning for lengst har kommet til konklusjonen om at transpersoner ikke er psykisk syke.

Kari Jaquesson har deltatt i sosiale medier med sitt syn på transpersoner hvor hun blant annet har delt en video fra Dr. Michelle Cretella, president av American College of Pediatricians (som ikke må forveksles med den amerikanske barnelegeforeningen American Academy of Pediatricians).

ACPeds brøt ut av AAP i 2002 fordi de støtter et syn om mor-far-barn som den ene sunne (sic) familieenhet. Foreningen er også vaksinemotstandere, tilhengere av foreldres rett til å fysisk avstraffe sine barn, motstandere av abort og sex før ekteskapet, samt at de har luftet ideen om å tillegge LHBT bokstaven ‘P’ for pedofili da ACPeds mener det er nært beslektet. Det er kanskje ikke rart at Southern Poverty Law Center har klassifisert dem som en hatgruppe.

Det er for oss to spesielt at dagens radikale feminister skal nekte en av Norges aller minste minoriteter å få være dem de er og å fremsette at transkvinner eller -menn kan være farlige seksualforbrytere. Det er ingen fremleggelse av fakta om at så har vært tilfelle. Det er tenkt synsing uten dokumentasjon og mest sannsynlig uten selvopplevd erfaring fra garderoben.

Når Gjevjon mener at «kanskje er det tid for å spørre foreldre til mindreårige jenter om hva de mener om den nye garderobepraksisen?» så glemmer hun kanskje at det var den samme type grunnlag som gjaldt for lesbiske og homofile for kort tid siden.

For hva hadde kvinnene i kvinnegarderoben sagt om en mann med skjegg og uten bryster hadde begynt å kle av seg sammen med dem? Ville da konsensus være å vente til de så om det var en vagina på en transmann?

Realiteten er at transpersoner tar mye hensyn enten det er i garderober eller på toaletter og er ikke akkurat blant dem som vifter med sine edlere deler i en fellesgarderobe, men noe omsyn må også transpersoner kunne forvente i retur.

Gjevjon og Jaquesson hopper elegant over bukk over de mange transpersoner som i mye større grad lider som utsatte for vold, hatkriminalitet og hatytringer og manglende aksept fra samfunnet.

Jaquesson spesielt sprer uriktige påstander om transpersoners oppførsel og væremåte, samtidig som disse damene feilinformerer om at lov om endring av juridisk kjønn ble foretatt uten en ordentlig utredning. De ønsker å stenge transkvinner ute fra kvinnefengsel, krisesentre, toaletter og garderober. Men transmenn skal de da ha med seg?

Transdebatten som har gått denne sommeren har til tider gått like hett for seg som været. Vi er særdeles glade for at engasjementet, deltakelsen og støtten i debatten har vist at folk flest uttrykker forståelse og empati med normbrytere innen kjønnsmangfoldet.

Fordommene om at kvinne og mann kan reduseres ned til vagina og penis har fått seg en realitetsorientering. Det er fortsatt lov å håpe at Jaquesson og Gjevjon vil ønske sine søstre velkommen. Alle typer kvinner fortjener en inkluderende feminisme.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer