SNART SOMMER: Festivalsesongen begynner denne helga med Findings. Her er derimot noen glade konsertpublikummere på Øya. Foto: Eirik Urke. 

Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
SNART SOMMER: Festivalsesongen begynner denne helga med Findings. Her er derimot noen glade konsertpublikummere på Øya. Foto: Eirik Urke. Foto: Eirik Helland Urke / DagbladetVis mer

Sommerens beste musikkfestivaler

Blir det Slottsfjell eller Tons of Rock? Dagbladets musikkredaksjon kaster terning på årets musikkfestivaler.

  
Findings Festival: 29.-30. mai
Headlinere: Avicii, Axwell
Et EDM-konglomerat å bli heit i kinna av. Det er å skyte gullfuglen å starte en ordentlig EDM-festival i det den tradisjonelle bandfestivalen stadig taper terreng. Men det må være lov å hevde at Avicii to år på rad er en fryktelig lat booking - selv om det blir en suksess. La oss håpe at Findings uansett ikke gjentar logistikkproblemene fra i fjor.
• Klikk her for å få Findings-spilleliste i Spotify.

Norwegian Wood: 10.-13. juni
Headlinere: Mark Knopfler, Patti Smith, Ray Davies, Ben Howard
Solid, traust, trygt, trivelig - og blottet for nytenkning. Norwegian Wood virker heller ikke interessert i å riste av seg gubbeimaget, Patti Smith, Tori Amos og Rae Morrison er flotte bookinger, men det hviler noe merkelig bakstreversk over å lage en egen «kvinnedag». 
• Klikk her for å få Norwegian Wood-spilleliste i Spotify.

Bergenfest: 11.-14. juni 
Headlinere: Patti Smith, Kygo, Röyksopp, First Aid Kit
Mange av de samme gammelrockerne som på Norwegian Wood, men supplert med et yngre ensemble som både trekker kidsa og feinschmeckerne. Bookingen av Norges aller største EDM-artist akkurat nå, Kygo, har skapt lokal rockpuritanistisk brudulje - men er en genistrek for å introdusere et yngre publikum for festivalen. 
• Klikk her for å få Bergenfest-spilleliste i Spotify.

Tons of Rock: 18.-20. juni
Headlinere: In Flames, Gojira, Twisted Sister, Testament. Mayhem, Seigmen,
Fin balanse mellom undergunn og mer salgbare rock- og metal-navn. Som festival er den unik i Norge og rammene, med Fredriksten festning, gjør det ekstra eksotisk. 
• Klikk her for å få Tons of Rock-spilleliste i Spotify.

Piknik i parken: 26. juni - 28. juni
Headlinere: James Blake, Stein Torleif Bjella, Kindness, Marit Larsen
Plakaten er spekket med hjertevarmende kvalitetsnavn fra inn og utland - uten at noen av dem er for store eller brautende. Perfekt for lavterskelpiknik, med andre ord. 
• Klikk her for å få Piknik i parken-spilleliste i Spotify.

Roskilde: 27. juni - 4. juli
Headlinere: Paul McCartney, Kendrick Lamar, Disclosure, Mew, Pharell Williams
Som så ofte er det artistene skrevet med små bokstaver på plakaten som også er de mest interessante, men Roskilde er fortsatt suverene på å være brede og kommersielle uten at det er for påtrengende. I disse Kanye West/Rihanna-tider er det også svært interessant å se hva Paul McCartney kan finne på. 
• Klikk her for å få Roskilde-spilleliste i Spotify.

Stavernfestivalen: 2.-4. juli
Headlinere: Elton John, Pharell Williams, Asap Rocky, Tinashe, The Waterboys
Hæ? Et av årets beste programmer er også det mest forvirrende, for det kan være litt vanskelig å se at de som kommer for å se rapstjerneskuddet Asap Rocky på lørdagen også vil kose seg med Elton John, Madcon og Kåre and the Cavemen. Men kudos for sterke urban-artister, og Pharell og Elton vil nok garantert sikre økonomien. 
• Klikk her for å få Stavernfestivalen-spilleliste i Spotify.

Skral festival: 14.-15 juli
Headlinere: Hozier, Röyksopp, D'Angelo, Mew
Total idyll kombinert med en kontemporær, finstemt og for det meste norskorientert booking. Joda, plakaten er kanskje litt skral, men det er nok klokt å først og fremst satse på et lokalt kosepublikum. 
• Klikk her for å få Skral-spilleliste i Spotify.

Slottsfjell: 16.-18. juli
Headlinere: Ellie Goulding, Motorpsycho,  OnklP, Refused, Bastille
Med Hove død og begravet, seiler Slottsfjell opp som den bredeste norske sommerfestivalen. Headlinerne er som vanlig ikke for feinsmeckerne, men fungerer nok likevel fint som forbrødringsmusikk på toppen av Slottsfjellet. Og nedover på plakaten finner vi en sjangeroverskridende og velkomponert miks av norsk og internasjonalt, nytt og gammelt. 
• Klikk her for å få Slottsfjell-spilleliste i Spotify.

Bukta: 16.-18. juli
Bukta har lenge vært en eksotisk festivalperle oppe i nord. Et lysende eksempel på hvordan man klarer den vanskelige kombinasjonen å være folkelig og urban på et geografisk punkt som sjelden forbindes med vedens navle. Publikummet er lidenskapelig opptatt av festivalen. I såpass heftig grad at det blir riksdekkende rabalder om de mener at de som styrer ikke har gjort jobben sin. I år er det meste på plass med unntak av det noe pussige hovednavnet, Dream Theater. Prog-metalbandet har mange fans her i landet, men er ikke det man kalle utadvendt og samlende. Men glem det, all den tid de har funklende navn som Jonathan Wilson, Refused, Rival Sons og The Wombats til å balansere moroa med.
• Klikk her for å få Bukta-spilleliste i Spotify.


Øyafestivalen: 11.-15 august

Headlinere: War on drugs, Beck, Susanne Sundfør, Chic feat. Nile Rodgers, Florence + The Machine, Mastodon
Ingen over, ingen ved siden, for musikknerder finnes det bare én festival her på berget. Men... er det bare oss eller preges Øya litt av andresortering og gjenbruk i år? Must-see-faktoren er lavere enn tidligere år, det meste er jo allerede sett tidligere, selv om den inkluderer både Ride-reunion, Chic og Father John Misty. 
• Klikk her for å få Øya-spilleliste i Spotify.

Parkenfestivalen: 21.-22. august
Headlinere: Röyksopp, Band of Horses,  Susanne Sundfør, The Cardigans, Matoma
Liten festival med gode, solide headlinere - og ikke noe særlig fyllstoff.  De fleste har riktignok kjørt festivalrunden hele sommeren, så ekslusiviteten er lav, men det betyr som regel også at settet sitter som et skudd. Med andre ord: Kanskje den beste festivalen å dra til hvis du trenger en komprimert og solid festivalopplevelse.
• Klikk her for å få Parken-spilleliste i Spotify.