Sommerens festivaler truet

Munn- og klovsyke truer Storbritannias musikkfestivaler. Norske festivaler går foreløpig klar.

I Storbritannia herjer munn- og klovsyke. I helga blusset debatten opp om sommerens musikkfestivaler kan avholdes hvis sykdommen ikke stoppes.

- Situasjonen er meget alvorlig. Alle festivaler på landet blir påvirket. Festivalinteresserte har grunn til å uroe seg, sier Rupert Uloth, redaktør for tidsskriftet Country Life til NME.

Beslutninger tas løpende

Munn- og klovsyke er en ekstremt smittsom virussykdom som rammer klovdyr. Mennesker kan også smittes, men sykdommen er ikke alvorlig for oss. Festivaldeltakere kan først og fremst være en trussel som store virusspredere.

- I teorien kan alle være smittebærere. Mennesker kan bære munn- og klovvirus i slimhinnene i 2-3 døgn, sier Professor Torleiv Løken i seksjon for produksjonsdyrsykdommer ved Norges veterinærhøgskole til Dagbladet.no.

Skulle sykdommen komme til Norge, har myndighetene etter nåværende bestemmelser ikke hjemmel til å stoppe festivalene.

- Hvis munn- og klovsykdommen kommer for eksempel til Kristiansand, vil vi gå ut med anbefalinger. Men vi kan ikke stoppe en festival, sier fylkesvæterinær Kjetil Gabriel Espeland i Rogaland og Agder til Dagbladet.no.

God tid

Quartfestivalens ledelse har foreløpig ingen slagplan klar, om munn- og klovsyken rammer Kristiansandsområdet.

- Vi har god tid på oss til å finne de nødvendige tiltak. Det er også få tilreisende fra utlandet, så jeg tror ikke smitten kommer til oss, sier pressesjef Pål Hetland.

Musikkinteresserte får vaske sine kryssede fingre og tørke beina på vei inn i Norge.

FESTIVALER TRUET:</B> Britiske musikkfestivaler er truet av Munn og klovsyken. En av dem er Glasgow Green, hvor blant annet Foo Fighters med Dave Grohl opptrådte i fjor.
QUART FORELØPIG KLAR:</B> Så lenge munn og klovsyken ikke kommer til Kristiansand-området går Quart klar.