Sommerens kunstguide

Det sommerlige kunstkartet har endret karakter det siste tiåret. Med større geografisk spredning enn tidligere og tilsvarende vekst i ambisjonsnivået, er utstillingene mer enn lettvektermønstringer hvor de kunstneriske krav tar frikvarter.

Fra Arendal i sør til Tromsø i nord står tilbudene i kø, og mange er en reise verd. Med en spennvidde fra norske klassikere til internasjonal avantgarde har sesongengasjerte personer og permanente institusjoner virkelig lagt seg i selen, og lokker med både visuelt underholdende og tematisk utfordrende arrangementer. Man kan vandre den smale sti mot avsidesliggende og engasjerende opplevelser som i Skulpturlandskap Nordland, eller busse/cruise i ferietempo mot folkelig anlagte arrangementer med solid kvalitet som på Modums Blaafarveværk.

Nord-Norge

 • Hvorfor ikke begynne i nord? Tromsø tar igjen to viktige løft: I byens kunstmuseum med Rolf Nesch i grafisk storform fra 30-åras Lofothav og på Riksteater-turné i Finnmark etter krigen (5. juni- 15. august). I samme hus holder kunstforeningen til, og triumferer med Venezia-biennalens eksil-iranske førsteprisvinner med antieksotiske kvinnebilder på foto og video fram til 25. juli.
 • Vågan kommune i Lofoten blir i sommer mer enn Kaare Espolin Johnsons eventyrlige enmannsmuseum. Fra 24. juni til 4. juli er det all grunn til å stanse opp ved kunstfestivalen «Neste Stopp», hvor nok en Venezia-utstiller - Olafur Eliasson inntar både Atelier Lofoten og fyret i Henningsvær. Utstillingen «EkSENTER» i Våganhallen - til daglig håndballbane - vil sikkert feste grepet på mange, og der fins også en kunsthistorisk mønstring over Nord-Norge i billedkunsten.
 • Vega - den grønne øya i arkipelaget utenfor Brønnøysund - feirer også sine 10000 (!) år med kunstsatsing, hvor den unge døde Bjarne Ness' signatur vil møte dagens yngre navn i tida 9.7. til 18.7.

Trøndelag

 • Til Nord-Trøndelag Fylkesgalleri i Namsos kommer Riksutstillingers fine vandreutstilling av skulptøren Iver Jåks (19.6.- 31.7.), og uslitelige Ferdinand Finne får selskap fra sin samiske kollega fram til 3.7.
 • Nils Aas Kunstverksted ved Straumen på Inderøy har grafiker/skulptør Karl Erik Nilsen som sommerlig gjest (fram til 30.8.).
 • Trøndelags tungvekter på sommerens kunstfront er Håkon Bleken , og 70-åringens vitale stormønstring i Trondheim Kunstmuseum (fram til 8.8.) har allerede ertet på seg eksordfører Marvin Wiseth og trukket stort publikum.
 • Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum står også godt rustet i naboskapet med japansk og norsk kunsthåndverk (20.6.- 14.8./29.8.).

Vestlandet

 • Veien sørvestover går via Aalesund Kunstforening med trioen Ingrid P. Kuiters, Jørgen Holen og Hans Normann Dahl (fram til 15.8.) og Fylkesgalleriet i Sogn og Fjordane, med adresse Førde, hvor sogneveteranen Knut Rumohr viser både maleri og grafikk (11.6.- 15.8.).
 • Bergen er kulturby et år i forveien på billedkunstens område denne sommeren. Ikke bare står Inghild Karlsens og Yoko Onos sterke festspillutstillinger i byens kunstforening og kunstmuseum fram til henholdsvis 8.8. og 4.7., men også Åse Ljones i Vestlandske Kunstindustrimuseum lar sine «Trådsoler» i gummi flomme like lenge som Karlsen. 9. juli tar selveste Alain Robbe-Grillet regien i Bergens Kunstmuseum, og samlingen der blir nok neppe seg selv lik etter at franskmannen har gjort sin vri på vestlandsk kunsthistorie.
 • Rogaland Kunstmuseum i Stavanger feirer Kielland-jubileet sommeren til ende med kunstnerne i og rundt forfatterens familie (til 29.8.), mens utfartsstedet Hå Gamle Prestgård på Jæren har «ILÅD» som tittel på sin kunsthåndverksmønstring (26.6.- 15.8.)

Sørlandet/Telemark

 • På den bløde kyststribe har allerede internasjonale smykkekunstnere åpnet «IN LOCO» i Risør Kunstforening, som akkompagnerer Kammermusikkfestivalen og forsirer den hvite idyllen fram til 11. juli. Tre dager seinere er skulptøren Nicolaus Widerberg på plass samme sted. Sommerens sørlandske stormønstring står den internasjonale bergenseren Bård Breivik for i Bomuldsfabriken i Arendal, og de fine rommene er allerede resonansbunn for hans særpregete lakk- og steinformer.
 • Telemark er også et kunstfylke på høygear i sommertida. Magne Ryghs «Reise i Grenland» på Kulturhuset, Øvre Frednes i Porsgrunn, har allerede startet, og varer ved til 8. august. Enda tidligere - 5. mai - slo Norsk Industriarbeidermuseum i Rjukan til med Arne Ekelands «Arbeid og drøm», og hans energi vil fylle den fordums kraftkatedralen fram til september.
 • Kunstlåven i Seljord (1.7.- 31.7.) - med den kaliforniske minimalisten Larry Bell og Yoko Onos tegninger - rommer også spennende kunstnerisk grøde.

Østlandet

 • Haugar Vestfold Kunstmuseum i Tønsberg stemmer til sommerlig møte mellom motpolene Odd Nerdrum og Kjartan Slettemark 26. juni , og disse kunstneriske kontrastene vil være under samme tak og - sikkert i publikumsfokus - inntil august er helt på hell. Vestfold myldrer av bilder sommerstid, og i Stavern er det absolutt verd å få med seg Chrix Dahl-utstillingen i Galleri Havehuset.
 • Blaafarveværkets sommerutstilling på Modum står også i kontrastens tegn, selv om både Edvard Munch og Arne Kavli hadde samme intime omgang med Tulla Larsen. Til dels ukjente malerier av begge kunstnere fram til høstfargene setter bom for det koloristiske vekselspill. Buskerud byr videre på palestinske kunstnere i Drammens Museum fra 24. juni til 29. august, og deres arbeider har sikkert en varme i det visuelle værlaget som kan motvirke temperaturfall utendørs.
 • Kunstbanken på Hamar får også langveisfarende gjester når åtte kvinnelige kunstnere fra Zambia setter farge på lokalene fra 31. juli, og da er resultatet av det aktuelle og internasjonale metallprosjektet «Addenda II» i Hedmark avsluttet samme sted. I nabofylket spilles det norske landskapet gjennom 100 år ut i alle toneleier i Lillehammer Kunstmuseum, hvor mjøsbyen byr på maleri av til dels ypperste klasse fra Harald Sohlberg til Thore Hansen (siste dag 12.9.).
 • Galleri F15 på Jeløy serverer Alby-kringle og sine årvisse «Tendenser» i fornyet «Crossover»-utgave til 8. august, da det er duket for historisk tilbakeblikk på den norske Fernand Léger-eleven Ragnhild Keyser (åpner 14.8.).

Oslo-området

 • Oslo og omegn demper aktiviteten sommerstid, og i Museet for samtidskunst går mønstringene med multimediekunstneren Hilmar Fredriksen og de samfunnsengasjerte 70- og 90-åra videre. Med et avbrekk i juli (3.7.- 2.8.) viser Kunstnerforbundet fortsatt Kåre Grovens installasjon og Irma Salo Jægers maleri til midt i august. Oslo Kunstforening har også Rolf Nesch som sommerutstiller (3.7.- 22.8.), mens Stenersenmuseet igjen gjør sitt for sesongen med den inderlige humanisten Käthe Kollwitz (7.7.- 22.8).
 • «Oslo-skolen» - en tittel som henviser til «A School of London» - heter Astrup Fearnley-museets sommerlansering, med malernavn fra Bjørn Carlsen til Bjørn Ransve under samme paraply (åpner 26. juni).
 • Henie-Onstad-senteret i Bærum har styrke i egen samling, men det blir også aktuell fornyelse med utstillinger av maleren Virginia Verran (3.7.- 29.8.) og - som i Tromsø og Venezia - Shirin Neshats audiovisuelle «kvinnelige rom». Sistnevnte tar tonen fra 7.8., før sommeren klinger ut i stål med åpning av minneutstilling over Arnold Haukeland 14. august.