Sommerens lydbøker

Det er mye god novellekunst i årets lydbøker. Ta med deg litteraturen i bilen eller på fisketur.

Vi sa det i går og vi sier det gjerne igjen: Ernest Hemingway er en novellemester det er en lykke å lese. Så hvorfor skulle det ikke være en lykke også å høre novellene hans? Finn Schau leser Hemingways «Sneen på Kilimanjaro og andre noveller», etter oversettelse av Gunnar Larsen.

En norsk novellemester har vi i Johan Borgen.

Lydboka «Kaprifolium og andre noveller» inneholder sju noveller fra 1936 til 1961, deriblant «Av en født forbryters dagbok» og tittelnovellen «Kaprifolium». Også «Sommerhuset» burde være vellykket sommerlektyre _ lest inn for deg av Per Sunderland.

- Å lage lydbok er som å lage film for blinde, sier Espen Beranek Holm på Cappelens nettsider. Humoristen er produsent, komponist, oppleser og musiker i lydbokutgaven av Knut Nærums «Krig!» som Cappelen nylig har gitt ut.

Åsne Seierstad leser sin egen reportasjebok fra Irak «Hundre og én dag». Stemmen hennes burde være velkjent for alle som hørte og så henne på radio og tv under krigen i Irak. Men ikke alle har fått lest «Hundre og én dag».

Klassikere og kjærlighetsmøter

Skuespilleren Kim Haugen har en nydelig stemme, og i sommer kan du høre ham lese den amerikanske klassikeren «Den store Gatsby» av F. Scott Fitzgerald (1925). Den handler om de svingende tjueåra på østkysten i USA der gåtefulle Jay Gatsby holder store, dekadente selskaper på Long Island.

Haugen leser også utvalgte kjærlighetsdikt sammen med Laila Goody i Lydbokforlagets lydbok «Kjærlighetsmøte».

En annen mer moderne klassiker i lydbok er George Orwells «1984» fra 1949. Her finnes Big Brother i en litt annen form enn du kjenner fra tv, og et tankepoliti som overvåker innbyggerne i et totalitært samfunn. Men én mann har fremdeles sin hukommelse intakt. Boka er den lest inn av Håkon Ramstad etter oversettelse av Trygve Width.

For de mindre

Marit Nicolaysen har gjort stor lykke med sine bøker om Svein og rotta, som også har kommet som lydbøker tidligere. I år slippes «Svein og rotta i Syden» som dvd, der Terje Strømdahl leser teksten mens man også kan se Per Dybvigs illustrasjoner.

Marit Nicolaysen fikk Sonja Hagemanns barnebokpris i 2001 for «Svein og rotta på rafting». Bøkene har blitt et begrep innen norsk barnelitteratur og har sågar fått egne hjemmesider.

Om dvd-utgivelsen skriver Lydbokforlaget:

- Her er fortellingen og språket i sentrum. Bokteksten og skuespillerens formidling er det bærende elementet (...) og generelt større rom for barnets egne forestillinger og opplevelser på egne premisser.

Finn lydbøker:

PEPRER KOTELETTENE: Johan Borgen fotografert av Dagbladet i 1957.
PÅ JAKT: Ernest Hemningway i klassisk positur.