Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Sommerjobb som elskerinne

Mens den internasjonale filmbransjen har sommerferie, spiller Gørild Mauseth (31) Munchs elskerinne i Fredrikstad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FREDRIKSTAD (Dagbladet): - Det er bra det lages skuespill om kunstnere, og ikke bare om konger. Det var som en presang å få rollen som Milly Thaulow akkurat nå, sier Gørild Mauseth.

Dagbladet møter henne på vollene ved gamlebyen i Fredrikstad. Her har Mauseth sommerjobb som Milly Thaulow i Thor Rummelhoffs stykke «En berusende kraft». Stykket handler om Edvard Munch og hans første og største møte med kjærligheten. Milly er en gift, erfaren kvinne, Munch er 22 år og urørt. De to innleder et kort, men lidenskapelig forhold.

- Har du og Milly noe felles?

- Det er ikke lett å være sammen med en kunstner. Hun blir rammet av forelskelsens kraft, men velger å forlate kjærligheten. Hun tar et vanskelig valg. Kunst og teater handler om å velge. Det kjenner jeg igjen.

Stjerneskudd

For noen år siden var hun på vei rett mot stjernene. Mediene fortalte om et glamorøst kjendisliv, og Mauseth ble kalt Norges nye filmdiva. Men ting gikk ikke helt etter planen. Rollen i Martin Scorseses «Gangs of New York» brast. Det italienske filmprosjektet «Brenda og Plotina» raknet.

- Kan du tenke deg den nedturen? Alle skrev hvor bra ting skulle bli, men så gikk alt i vasken. Nå har jeg lært at det er bedre å bli ustyrtelig glad hvis noe faktisk skjer, enn å snakke om det før det er sikkert.

Derfor vil ikke Mauseth fortelle hvilke prosjekter hun holder på med nå. Men i vinter forlot hun engasjementet sitt på Nationaltheatret. Hun ble selvstendig næringsdrivende, og ville satse alt på film.

- Det var nå eller aldri. Jeg hadde jobben litt i halsen og var sliten. Det er lite rom for å fylle opp sekken med inspirasjon når man jobber på et institusjonsteater. Da jeg ikke fikk fast ansettelse, skjønte jeg at det ikke var noen andre enn meg som kunne ivareta mine interesser. Derfor tok jeg ansvaret for egen karriere. Det føltes vanskelig å kutte navlestrengen til moderinstitusjonen, men foreløpig har det gått bra. Jeg har hatt mer enn nok å gjøre.

Filmindustri

Mauseth flyttet til Roma, og bosatte seg like ved Piazza Navona. Det siste halvåret har hun brukt til å finpusse CV-en, terpe på språket, redigere en show-reel (en reklamefilm med de beste klippene av seg selv) og lage fotomappe. Hun har skaffet seg agenter, både i Italia og London. Sistnevnte heter Jean Diamond, og har Liv Ullmann, Peter Stormare og Max von Sydow i stallen sin. Nå har Mauseth prøvespilt for fire roller. Hun venter fremdeles på svar.

- Får du mange rare tilbud?

- Jeg har fått en del overraskende henvendelser. Flere gjelder komiske roller, og det er uvant. Nordmenn forbinder meg gjerne med Ibsen, og ser kanskje på meg som en dramatisk og følsom person. I utlandet ser de at jeg også har en komisk side, klar til å poppe ut. Jeg håper faktisk min neste film blir en romantisk komedie.

Dette vil være noe ganske annet enn fiskeerotikken mange forbinder Mauseth med etter «Brent av Frost».

- Er du blitt tilbudt pornofilm på grunn av denne scenen?

- Nei, det har æ ikkje, sier Mauseth og flirer.

Det har skjedd noe viktig med Gørild. Hun har truffet kjærligheten. Han heter Tommasso Mottola, er filmregissør og bor i Italia. I 1989 lagde han filmen «The Floating Island». De ti siste åra har Mottola viet til kortfilmfestivalen Capalbio Cinema i Toscana og diverse dokumentarfilmprosjekter.

Bedre skuespiller

- Han er en fantastisk mann. Dette ser sikkert banalt ut på trykk, men jeg er nok blitt en bedre skuespiller etter at jeg traff ham. Jeg er tryggere og stoler mer på min egen kvinnelighet.

- Er han blitt en bedre regissør også?

- Det tror jeg faktisk. I hvert fall annerledes etter møtet med meg og den norske kulturen.

- Munch fortrenger kjærligheten for kunstens skyld. Kunne du gjort det samme?

- Der er Munch og jeg uenige. Du kan verne deg for mange ting i livet, men ikke for selve livet. Du blir forelsket og møter kjærligheten. Den kan du ikke velge bort. Dessuten tror jeg man blir en bedre kunstner av å føle at man lever.

«En berusende kraft» spilles til og med 16. august. Siden drar Mauseth til Haugesund for å promotere animasjonsfilmen «Sinbad», der hun har en av filmens norske stemmer.

Deretter ligger landskapet åpent.

SELVSTENDIG: I vinter sa Gørild Mauseth fra seg engasjementet på Nationaltheatret og reiste til Roma for å satse på film. Nå er hun hjemme på frilansoppdrag som Edvard Munchs eldre elskerinne Milly Thaulow i stykket «En berusende kraft» på Scheelegården i gamlebyen i Fredrikstad.