Sommerjobben lenge leve

Det er sommer, du er ung - og hva gjør du? Steker burger eller står med rompa opp av en jordbæråker.

DET ER TID for tilbakeblikk. Jeg begynner på gatekjøkkenet. Runni-burger\'n var et begrep på Årnes, så det var med en viss ærefrykt jeg tok på meg forkleet for å lære gatekjøkkentriksene. Jeg hadde fått sommerjobb. De beste burgerjentene hadde slutta, og jeg skjønte snart hva det ville si å hoppe etter Wirkola. For på Runni-burger\'n lagde de gode burgere og det klarte ikke jeg. Frank var bygdas kjekkas - han hadde bil, langt hår og var kjent for å slenge med leppa. Du kødda ikke med burger\'n til Frank. Og det var virkelig ikke meningen heller, da jeg serverte ham en burger uten kjøtt. Han repliserte med å kalle meg en «dum gatekjøkken-kjerring». Jeg var 15 år.

JEG FORTSATTE MIN arbeidskarriere på en fabrikk. Det jeg har lært om fremmedgjøring, lærte jeg der. Jeg ble plassert ved et samlebånd med beskjed om å legge ballonger i tegnerseriebladet Tom&Jerry, tyggispakker i Det Nye og bindprøver i KK. Mens de andre jentene fikk jobbe i annen etasje med lette løft, måtte jeg jobbe nede sammen med «gutta på gølvet». En dag kom KK-delegasjonen på omvisning. De var blonde og smilende, hadde drakter og høyhælte sko. Jeg så ikke veldig fremadstormende ut: Ingen sminke, store grå treningsbukser og hendene fulle av bind. De så fort på meg, og syntes nok jeg var grei som la bindprøver i bladet deres. Jeg håpet de skulle slå av en prat, kanskje tipse meg om en KK-jobb. Men er du gal? Jeg lærte stort sett bare å rulle røyk på den fabrikken.

JEG HAR SITTET med rumpa til værs i en jordbæråker. Jeg har sagt «Velkommen til K-bank» og «Karl Johan Fonds, god dag» og blitt utskjelt i den andre enden. Jeg har pakket varer for kunder på Jens Evensen og blitt bedt om ikke å stjele maten deres. Jeg har rett og slett hatt mange kjipe sommerjobber. Og som om ikke det har vært nok, har jeg måttet tåle nedlatende blikk og nedsettende kommentarer. Det positive ved å ha en intetsigende jobb, er at man lærer å sette pris på de som gjør møkkajobbene. Dét er det ikke alle som gjør.

JEG TOK ET VALG. Jeg bestemte meg for å være hyggelig, skikkelig hyggelig, mot de som sitter i kassa og de som vasker gulv. I tillegg bestemte meg for å ta en utdannelse. Se åssen det gikk. Nå sitter jeg her og sier «Magasinet, det er Caroline.»

Det morsomste med dét er vel at det rimer.

Artikkelforfatteren er redaksjonsassistent i Dagbladet Magasinet.

I JORDBÆRÅKEREN: Titusenvis er ute i sommerjobb og tjener penger til Vietnam-reiser og/eller høstens ølkonsum. Artikkelforfatteren har hatt et utall sommerjobber - blant annet i jordbæråkeren- og slår et slag for sommerarbeidernes yrkesstolthet.