Sommermote

Årets trender fra topp til tå.

Sommeren er over oss, men det er ennå ikke for sent å hoppe på motekarusellen. Med et par enkle grep kan du bli sommerens store hit på byen og på stranda.

Vi starter helt øverst med fjorårets landeplage, trailercapsen. Den må bort. Her er Dagbladets moteekstpert Kine B. Hartz helt klar.

- Trailercaps er ut. Sats heller på en vanlig caps i år. De har noen kule caps på Sole Service, er rådet hennes.

Håret skal være stort, rufsete og langt, for i år gjør signøynerstilen for alvor sitt inntog.

Solbrillemoten er ikke ulik fjorårets, brillene skal fortsatt være store i år. Jo større jo bedre. Vi kommer nok til å se en helt ny type solskiller på kinnene og opp i panna på flere i høst, men nasjonens hud- og øyeleger gleder seg.

Årets sigøynerskjørt skal være ankellangt og vidt, inspirert av 70-tallets bohemskjørt. Fargene er hvitt eller jordfarger. Hvis du skulle være av typen som foretrekker å bli brun på leggene, har du muligheten til å hoppe et tiår frem i tid og velge et superkort 80-talls foldeskjørt i pastellfarger.

- I år er motefolket i det romantiske, etniske og feminine hjørnet, forteller Hartz i et nettmøte tidligere i sommer.

Skoene dine i sommer er gjerne espadrillos, du vet disse høyhælte sandalene av bast og strå og kork som man fikk kjøpt i enhver strandkiosk på Mallorca på 80-tallet. Som alt annet fra dette sagnomsuste tiåret som så få virkelig husker noe fra, er sandalene tilbake, men i en litt mer avansert form enn de bestemor tok med hjem til deg fra Syden. Ha dem på til jeans og skjørt.

Som alt annet i sommer har også de høyhælte korkskoene et motstykke, nemlig de helt flate ballerinaskoene. De små, flate er fortsatt in i år også. Disse velger du gjerne i gull eller rosa.

Vi må heller ikke glemme undertøyet. Siste skrik er feng-shui-undertøy fra Hongkong. I dette hanens år kan en aldri være for sikker, og en underbukse lagd etter den gamle kinesiske læren om elementenes og åndenes innflytelse på oss mennesker skal beskytte bæreren fra onde ånder og bringe harmoni.

- Feng-shui-mestrene sier at det gir åndelig balanse å ha på seg noe lykkebringende. Da er jo lykkeunderbukser ideelle, fordi de er så tett på den som har dem på, forteller Amy Law, Hongkong-firmaets talsmann, i en pressemelding.

Sigøynerskjørt: Det hotteste du kan ha på deg i sommer.
Vernebriller? I år skal solbrillene være store. Ekstremt store.