Sommerparade avlyst

Oslo kutter kraftig i kulturstøtten. Her er vinnerne og taperne.

Oslo skal søke status som kulturby i 2011, og jobber på spreng for å bygge opp et kulturtilbud en slik status krever. Samtidig har flere kulturorganisasjoner fått kraftige kutt i støtten fra kommunen.

Oslo som kulturby

Byrådet for næring og kultur ble opprettet 1.februar i år og skal i følge sine egne retningslinjer \'bidra til kvalitet og mangfold i Oslos kunst- og kulturtilbud\'.

Det er i 2004 avsatt 108 millioner tilskuddskroner, 3,5 millioner mer enn i fjor. Nytt av året er blant annet 790.000 øremerket til Oslo kommune Kunstsamlingene. Dette innebærer at Vigeland-museet, Stenersenmuseet og Munch-museet vil bli gratis for publikum fra 1. oktober og i seks måneder fremover.

Jazzklubben Herr Nilsen har også blitt tatt inn varmen hos byrådsavdelingen og mottok 150.000 kroner i driftstilskudd. Flere andre opplever derimot store kutt i de sårt tiltrengte støttemidlene.

- Jeg lytter gjerne til hva folk har å si, men vi må ha et kulturliv som kan operere uavhengig av kommunen. Vi har et budsjett for å støtte kulturtiltak, men man kan ikke basere seg på støtte, for da tror jeg vi får et veldig fattig kulturliv, sier byråd for næring og kultur Anette Wiig Bryn i et intervju med ballade.no.

Gratis arrangement lider

Oslo World Music Festival er en av organisasjonene som har fått støtten sterkt redusert, fra 300.000 til 50.000 fra i fjor til i år. Dette er en seks dagers festival i begynnelse av november i regi av Rikskonsertene som tar sikte å formidle det musikalske mangfoldet til et hovedstadspublikum, som ikke er akkurat bortskjemt med slike arrangement.

- Vi har søkt tilskudd til to helt konkrete prosjekter for barn og ungdom. Pengene skulle blant annet gå til Barnas Verdensdag, som er en gratis familiefest på gamle Grønland kulturstasjon med workshops, dans, musikk og kunstforstilling. Skolene i lokalområdene er sterkt engasjert i dette prosjektet lenge i forkant, så det er viktig for oss å kunne opprettholde dette tilbudet, sier leder for Oslo World Music Festival, Anne Moberg til Dagbladet.no.

Byrådssekretær for næring og kultur, Camilla Wilhelmsen, er uenig i kritikken og skriver i en e-post til Dagbladet.no at Rikskonsertene er en statlig institusjon som selv fordeler millioner av kroner i statlige tilskudd. De kan derfor ikke forvente å stille seg først i køen når det gjelder fordeling av lokale kommunale tilskudd.

- Jeg skal innrømme at jeg har tenkt på kultur som det finkulturelle. Men i denne jobben begynner jeg å få innsikt i hva som skjer rundt omkring, og at vi også må begynne å kalle pop, rock og jazz for kultur. Det er lett å overse at denne delen av kulturen er like verdifull, men det begynner jeg nå å forstå, sier Bryn til ballade.no.

Sommerparade avlyst

Forening Sommerparade i Oslo står tydeligvis for en musikktype som ikke omfattes av begrepet kultur. Etter å ha fått kuttet støtten fra 110.000 til 50.000, ser de ingen annen utvei enn å avlyse årets gateparade.

- Det er med meget tungt hjerte at vi tok denne beslutningen, men styret ønsker ikke å ta ansvaret for en parade der vi ikke føler at vi kan ta de arrangementsmessige grep som trengs når opp mot 50.000 ungdommer møtes, sier styreleder i Foreningen SommerParade, Mona Skogen i en pressemelding.

Byrådet for næring og kultur påpeker at kulturtilskuddet til Sommerparaden var på kun 60.000 kr i fjor. Det ble imidlertid bevilget 50.000 kr i ekstrabevilgning for mindre enn en måned siden for å dekke underskuddet fra i fjor. Dette for å hjelpe Sommerparaden over den økonomiske kneiken slik at arrangementet kunne videreføres i år.

Etterlyser bedre kommunikasjon

Øyafestivalen opplevde også å få kuttet støtten med 50.000, samtidig som leie av Middelalderparken steg med 50.000 i de tre dagene festivalen varer.

- Dette er en tabbe som skyldes dårlig kommunikasjon mellom etater innad i kommunen. Vi vil gjerne påpeke at vi er veldig fornøyde med samarbeidet med byrådet, men kunne godt tenke oss en mer helhetlig kulturpolitikk som tar våre musikksjanger på alvor, sier PR-ansvarlig på Øya-festivalen, Christian Østlie.

- Festivallederne har virkelig vært flinke til å sette Øyafestivalen på kartet, og både i fjor og i år har de gått med overskudd. Da er det naturlig at tilskuddet trappes ned og går til andre som trenger det mer. Det er jeg sikker på at ledelsen i Øyafestivalen har forståelse for. Leien av Middelalderparken økte pga at slitasjen på plenene etter siste års festival viste seg å kreve en høyere leie, skriver Wilhelmsen.

Flere andre arrangører har pekt på store vanskeligheter med å komme i kontakt med kommunen og et nesten uoverkommelig papir- og skjemavelde.

- Det overrasker meg hvor vanskelig det er å komme i dialog med Oslo kommune. Vi har sendt brev og forsøkt å ringe, uten å få noe svar, sier Moberg.

Ildsjeler

Oslos kulturliv er per i dag drevet frem av personlig engasjement og stor entusiasme. Heldigvis for oss andre, har flere av disse et urokkelig positivt syn på fremtiden.

- Det gjelder bare å få opp øyne for utviklingen som har skjedd de siste ti årene. Hvis kommunepolitikere vil satse mer på kultur, er det et enormt potensialet i Oslo. Dette er en meget positivt kraft for vår hovedstad, samtidig som det vil tiltrekke seg internasjonal oppmerksomhet, avslutter Christian Østlie med.

Disse troner øverst på tilskuddstoppen i 2004:

 • Oslo Nye Teater 63,3 millioner
 • Oslo Bymuseum, driftstilskudd 7,7 millioner
 • Norsk Sjøfartsmuseum , inkl Svanen, driftstilskudd 7,1 millioner
 • Black Box Teater AS (inkl Lille Box) 5,65 millioner
 • IKM-Internasjonalt Kultursenter og Museum, driftstilskudd 2,5 millioner
 • Avsatt kulturetat/kulturby/ kulturnett 2,5 millioner
 • Kultur- og kunstnerpriser, kulturstipend 1,0 mill
 • Oslo Teaterscene (Amatørteatersenteret) 0,85 mill
 • Avsatt gratis museer 0,79 mill
 • Middelalderbyen / Middelalderfestival AS 0,7 mill
 • Oslo Kunstforening, driftstilskudd 0,7 mill

  Det har ikke lykkes Dagbladet.no å få tak i byråd for næring og kultur Annette Wiig Bryn for en kommentar.

PARADEPRINSESSE:7000 mennesker deltok i gatefesten i 2000.
MANGE DELTAKERE:Fjorårets Sommerparade samlet mer enn 40.000 mennesker. Dette bildet er fra 2001.
TREKKPLASTER:Hank von Helvete Hank von og resten av gutta i Turboneger var fjorårets store trekkplaster under Øyafestival.
POPULÆR FESTIVAL: Upåklagelig publikumspågang og strålende sol under alle de tre konsertdagene.
SOL, SOMMER OG DANSENDE MENNESKER: Men nå er det slutt.
STREETDANCE I KULTURKIRKEN JACOB: Mohamed Belarbi fra Vagabond under fjorårets åpningskonsert av Oslo World Music Festival.
KONGELIG BESØK: Kronprinssparet på vei for å overvære en konsert med akkordeonisten Frode Haltli. Konserten var Rikskonsertenes bryllupsgave til kronprinsparet. De to ønsket å dele gaven med Oslo World Music Festivals publikum, og åpnet derfor dørene til Slottskapellet der gaven ble overrakt denne kvelden.