GODE VENNER PÅ FERIE: Illustrasjonsbilde. Denne gjengen koser deg på tur i Portugal. 
Foto: Per Lars Tonstad
GODE VENNER PÅ FERIE: Illustrasjonsbilde. Denne gjengen koser deg på tur i Portugal. Foto: Per Lars TonstadVis mer

Sommerslanking for nybegynnere

Ikke nøl - de sosialt sultefora lukter frykt som en hund med rabies.

Hvorfor ikke bruke disse dovne og altfor kjedelige sommerkveldene til å kvitte seg med litt daukjøtt?

Vi har jo alle noen kilo ekstra rundt hoftene: Frank fra fadderukene, lillesøstra til eksen, han nye på jobben, folk som deler turbilder på sosiale medier, Brann-supportere - mennesker du en gang, av uforklarlige og uransakelige årsaker, mente du hadde bruk for i kretsen din. Bli kvitt dem, så du kan starte høsten med noen ledige plasser i den sosiale sirkeltreninga.

Egentlig burde en jo bare være ærlig: «Du er sikkert ålreit, men jeg er ikke på utkikk etter flere venner likevel», kunne en sagt. Arbeidsgivere driver med nedskjæringer titt og ofte, så hvorfor skal ikke du få lov?

Sende dem ut med AFP og ei flaske Blue Nun, liksom. «Dersom ei stilling mot formodning skulle åpne seg opp, så har jeg nummeret ditt» kan du legge til, for å være på den sikre sida. 

Men så ærlig skal man jo helst ikke være dersom man vil unngå den litt leie psykopat-merkelappen. Derfor finnes det alternativer til den ufølsomme oppriktigheten. Du har «jeg-må-nesten-løpe»-taktikken, som hindrer ethvert vennskapsfrø fra å slå rot.

Så snart du har sagt hei til din (forhenværende) venn, finn en unnskyldning - babyer i bånd, hunder som må ha bleie, strykejern på komfyren, hva som helst — og kom deg bort, stikk! Uten vann visner vennskap fortere enn du kan si «bord for én, takk».

Eventuelt har du «bankraneren», en klassiker for oss som jobber i bedrifter med lange korridorer fulle av dem du helst bare snakker med på julebordet. Taktikken er enkel: Hva enn du gjør, så må du ikke stoppe opp.

Si hei, smil, flørt, men gå alltid videre. Og ikke nøl - de sosialt sultefora lukter frykt som en hund med rabies. Fest blikket, vær bestemt og tenk på den deilige stillheten som venter deg hjemme. Slik tar du et «vise-bilder-av-barna»-vennskap ned til en «hei-på-deg»-relasjon.

God slanking.