Sommertips: Ikke få hjerneslag nå!

Om du skulle være så uheldig å få hjerneslag med språkvansker i disse dager, er det stor sannsynlighet at du ikke får et godt rehabiliteringstilbud.

HVIS, HVIS, HVIS:  Hjelpen er lenger unna på sommeren, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Eikesdal
HVIS, HVIS, HVIS: Hjelpen er lenger unna på sommeren, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hjerneslag er en alvorlig sykdom som kan være dødelig og ofte fører til varige helseproblemer. Det finnes selvfølgelig ikke et «riktig» tidspunkt å få hjerneslag. Men om du skulle være så uheldig å få hjerneslag med språkvansker i disse dager, er det stor sannsynlighet at du ikke får et godt rehabiliteringstilbud. Grunnen er så enkel som kanskje overraskende: skoleferien!

25 prosent av alle slagpasienter har språkvansker, såkalt afasi. Vansker med å kommunisere rangeres av mange slagrammede som verre enn lammelser i arm eller ben. Slagrammede med språkvansker har mindre sjanse å komme tilbake til jobb og er mindre aktive og deltakende i samfunnet enn de uten språkvansker.

Desto viktigere er språktrening ved logoped. Ifølge nasjonale retningslinjer fra Helsedirektoratet bør den starte kort tid etter slaget og være på minimum fem timer per uke. Men langt fra alle afasirammede får et slikt tilbud. Og i hvert fall ikke om sommeren.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

I internasjonal sammenheng har Norge nemlig en særordning: Logopedtilbudet i kommunene er ikke en del av helsevesenet, men utdanningssektoren. Logopedene er dermed ansatt som lærere, ikke helsepersonell, og arbeider under lærernes arbeidstidsordninger. Litt forenklet sagt betyr det at man ikke får logopedtilbud når skolen har feriestengt. Enkelt og ugreit.

Lærernes arbeidstidsavtale er under diskusjon om dagen, og man kan ha forskjellig oppfatning om den. Men det er opplagt at slagrammede, i motsetning til skoleelever, ikke har ulikt behov for lærernes tilstedeværelse avhengig av hvilken tid på skoleåret det er. De trenger rask og intensiv språktrening kort tid etter at de har fått hjerneslag, uansett årstid.

At logopedtilbudet i kommunene kun er organisert under utdanningssektoren, må modifiseres litt: Der kommunen ikke har logopedtilbud, kan man eventuelt få hjelp av privat logoped. Denne behandlingen refunderes via helsetjenesteforvaltningen Helfo etter individuell og tidkrevende søknad. Meg bekjent finnes det heller ikke her ordninger der man på kommunalt nivå har avtalt hvordan man sikrer et logopedtilbud i ferieperioder. Uklar ansvarsfordeling for språktrening mellom utdannings- og helsesektoren er for øvrig hovedgrunnen for at mange afasirammede ikke får et godt og koordinert tilbud.

Det skal sies klart og tydelig: Det er ikke logopedenes feil at de tar ferie når de skal etter gjeldende avtaler. Det er politikernes ansvar å sikre at afasirammede får språktrening når de trenger det, og at tilbudet er i tråd med nasjonale anbefalinger. Slik at du og jeg får et godt rehabiliteringstilbud hvis vi skulle få hjerneslag - uansett tiden på året.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer