Sommertips: Ikke få hjerneslag nå!

Om du skulle være så uheldig å få hjerneslag med språkvansker i disse dager, er det stor sannsynlighet at du ikke får et godt rehabiliteringstilbud.

HVIS, HVIS, HVIS:  Hjelpen er lenger unna på sommeren, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Eikesdal
HVIS, HVIS, HVIS: Hjelpen er lenger unna på sommeren, skriver artikkelforfatteren. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hjerneslag er en alvorlig sykdom som kan være dødelig og ofte fører til varige helseproblemer. Det finnes selvfølgelig ikke et «riktig» tidspunkt å få hjerneslag. Men om du skulle være så uheldig å få hjerneslag med språkvansker i disse dager, er det stor sannsynlighet at du ikke får et godt rehabiliteringstilbud. Grunnen er så enkel som kanskje overraskende: skoleferien!

25 prosent av alle slagpasienter har språkvansker, såkalt afasi. Vansker med å kommunisere rangeres av mange slagrammede som verre enn lammelser i arm eller ben. Slagrammede med språkvansker har mindre sjanse å komme tilbake til jobb og er mindre aktive og deltakende i samfunnet enn de uten språkvansker.

Desto viktigere er språktrening ved logoped. Ifølge nasjonale retningslinjer fra Helsedirektoratet bør den starte kort tid etter slaget og være på minimum fem timer per uke. Men langt fra alle afasirammede får et slikt tilbud. Og i hvert fall ikke om sommeren.

FØLG DAGBLADET MENINGER PÅ TWITTER OG FACEBOOK

I internasjonal sammenheng har Norge nemlig en særordning: Logopedtilbudet i kommunene er ikke en del av helsevesenet, men utdanningssektoren. Logopedene er dermed ansatt som lærere, ikke helsepersonell, og arbeider under lærernes arbeidstidsordninger. Litt forenklet sagt betyr det at man ikke får logopedtilbud når skolen har feriestengt. Enkelt og ugreit.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer