<strong>MØRKEBLÅ MANDAG:</strong> Angela Merkel og hennes kristeligdemokrater går på en kraftig nesestyver under søndagens valg i Mecklenburg-Vorpommern. Foto: Michael Sohn / AP
MØRKEBLÅ MANDAG: Angela Merkel og hennes kristeligdemokrater går på en kraftig nesestyver under søndagens valg i Mecklenburg-Vorpommern. Foto: Michael Sohn / AP Vis mer

KOMMENTARER

Søndag blir tidenes blåmandag for Merkel - og triumf for høyrepopulistene

De som elsket Merkel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Fra å være republikkens desidert mest populære politiker, har Merkel det siste året rutsjet langt ned på lista. Søndag kan det bli stygt i delstatsvalget i Mecklenburg-Vorpommern, Merkels hjemmebane.

Vendepunktet var 4. september i fjor, da hun erklærte at noen tusen strandede flyktninger ville bli brakt i tog direkte fra Budapest til München. «Vi klarer dette», uttalte hun – og siden har de tre ordene dannet et slags mantra for Merkel og hennes flyktningpolitikk: «Wir schaffen das».

Les også: Anmeldelse: Innsiktsfull bok om gåtefulle Angela Merkel

Om frustrasjonen var dyp i eget parti, førte den med seg et skred av nye tilhengere for Frauke Petri og hennes flokk i det høyrepopulistiske Alternativ für Deutschland (AfD). Nå var det ikke lenger bare landsbytullinger og ansiktstatoverte som hver mandag marsjerte med rasistiske paroler gjennom gatene i Dresden og andre tyske byer. Rekkene var plutselig fylt opp med tusenvis av ganske vanlige borgere, som gjerne ble latterliggjort av tv-reporterne når de – ofte litt hjelpeløst – forsøkte å begrunne sin frykt for egen og nasjonens framtid.

De mange tyskerne som i begynnelsen sto på jernbanestasjonene og ønsket flyktningene hjertelig velkomne, dukket ikke lenger opp. Folk flest ble klar over at flere hundre tusen var sluppet inn i landet uten at de en gang ble registrert med navn og fingeravtrykk. Byråkratiet fungerte ikke og det gjorde heller ikke regjeringens maskineri. Og hver gang Merkel ble spurt om det ikke snart var på tide å foreta seg noe drastisk, så smilte hun lurt og sa at «vi klarer dette». Men hun forklarte aldri hva planen egentlig gikk ut på.

Utover i landet ble det i stor grad overlatt til frivillige hjelpere å ta imot og ta seg av. Den positive bølgen som mange hadde vært på, ble skiftet ut med massiv kritikk mot regjeringens manglende evne til å organisere, enn si å overføre nødvendige midler til fattige kommuner som plutselig ble påført millionutgifter. Mens kaoset fortsatte gjennom måneder og halvår, ble tyskerne underholdt av Angela Merkels nærmeste fortrolige, som igjen og igjen forsikret om hvor godt alt kom til å gå. («Det finnes ingen Plan B!»)

Etterpå fulgte begivenhetene slag i slag. Først overgrepene nyttårsaften på jernbanestasjonen i Køln. Politiet har siden mottatt i overkant av 1100 anmeldelser, over 490 er knyttet til seksuelle krenkelser hvor flertallet er utført av menn som kommer fra Algerie og Marokko. Saken dro etter seg en het debatt om hvorfor politiet sviket og mediene tiet. Siden fulgte Paris og Brussel, delvis utført av gjerningsmenn som IS fikk smuglet inn som flyktninger. En 17 år gammel afghaners knivoverfall på turister i et tog, viste at terroren allerede har nådd Tyskland.

Frauke Petri (41) utnytter selvsagt hver negativbegivenhet til å kaste bensin på bålet. Var det ikke hun som på forhånd hadde advart om nettopp dette? Alternativ für Deutschland har det siste året gått fra skarpe grenser mot alt som ligner høyreekstremisme, til å flørte åpenlyst med folk helt ute på ytterfløyen. I Thüringen ledes AfD av Bjørn Höcke, som reiser landet rundt og snakker om viktigheten av at den hvite rase blir sikret en framtid i Tyskland. Delstatssjef Alexander Gauland (76) fra Brandenburg medga under EM at han syns fotball var mer interessant i 1956 – den gangen alle på landslaget hadde samme hudfarge.

Les også: Barn til tyske politikere skal «ryddes av veien» i drapstrusler signert «Heil Höcke»

Mens Merkel tidligere ble tatt imot med jubel og blomsterkvaster, har hun det siste året måtte venne seg til at gatens parlament heller møter fram med taktfaste «folkeforræder»-rop. Innad i det kristeligdemokratiske partiet (CDU) øker frykten i takt med meningsmålinger som viser stø kurs nedover. Det kommer et forbundsdagsvalg til neste år, og ingen i partitoppen synes å bry seg om at høyre flanke fortsatt står vidåpen – mens Merkel ufortrødent driver rundt i midten av det politiske landskapet, og rett som det er snapper tema fra den sosialdemokratiske koalisjonspartneren. (Hun nekter – selvsagt – å svare på om hun til neste år stiller opp som kanslerkandidat. Slikt vil hun ikke ta stilling til før utpå vårparten.)

AfD kan søndag nå opp på 25 prosent og bli nest største parti i Mecklenburg-Vorpommern – i halen på CDU men mange prosent foran SPD. Denne delstaten er Angela Merkels politiske hjemmebase og resultatet vil bli en pekepinn om hvordan hennes egne velgere vurderer innsatsen. Det vil også bli en forsmak på neste års parlamentsvalg – og en kraftig advarsel om at en betydelig politisk kraft har fått lov til å vokse fram til høyre for det konservative folkepartiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer