FOLKEKJÆR: Hans Børli (1918-1989) arbeidet hele sitt yrkesaktive liv som tømmerhogger, samtidig som han utviklet et omfattende forfatterskap. Han er først og fremst kjent som lyriker, men skrev også romaner, noveller og skuespill. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
FOLKEKJÆR: Hans Børli (1918-1989) arbeidet hele sitt yrkesaktive liv som tømmerhogger, samtidig som han utviklet et omfattende forfatterskap. Han er først og fremst kjent som lyriker, men skrev også romaner, noveller og skuespill. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

Søndag samles tusen venner av Hans Børli

Klart for den årlige junikveld.


JUNIKVELD: Søndag håper folk i Eidskog på godt vær. Da arrangeres for 24. gang Junikveld på Oppistun Børli, hjemstedet til Hans Børli.

Over tusen mennesker pleier å samles for å minnes den folkekjære poeten, hyppig sitert av for eksempel Sigbjørn Johnsen. Som Børli selv sa om det store fellesskapet: «Djupt i mørket mellom stjernene, midt i den ytterst ensomhet, er menneskehjertene alltid sammen

Oppistun ligger på grensa mellom Akershus og Hedmark, ved Børen Sjø. I år kommer Trond Granlund for å hedre den store poeten. Dessuten Lars Saabye Christensen, sammen med den grenseløse trekkspilleren Stian Carstensen, som også tidligere har deltatt på arrangementet.

Grafikeren Tone Dietrichson og fotografen Øystein Johnsen stiller ut.

Tømmerhoggeren og poeten Børli var en ydmyk mann, som strebet etter «å finne små nok ord til store nok følelser.» Her er diktet som har gitt det årlige arrangementet navn:

Vi sitter i slørblå junikveld

og svaler oss ute på trammen.
Og alt vi ser har dobbelt liv,
fordi vi sanser det sammen.

Se — skogsjøen ligger og skinner
rødt
av sunkne solefalls-riker.
Og blankt som en ting av gammelt sølv
er skriket som lommen skriker.

 Og heggen ved grinda brenner
så stilt
av nykveikte blomsterkvaster.
Nå skjelver de kvitt i et pust av vind,

- det er som om noe haster...

Å, flytt deg nærmere inn til meg
her på kjøkkentrammen!
Den er så svimlende kort den stund

vi mennesker er sammen
.