Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Søndagsåpne butikker

Søndagen skal være en annerledes dag

Vi trenger en annerledes dag i uka til å koble av, ikke bare jage mer forbruk.

PUSTEROM: Å bevare søndagsfri er ikke å detaljstyre menneskers hverdag. Tvert imot. Vi gjør det mulig for familier og mennesker med en hektisk hverdag å bevare en annerledes dag. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix
PUSTEROM: Å bevare søndagsfri er ikke å detaljstyre menneskers hverdag. Tvert imot. Vi gjør det mulig for familier og mennesker med en hektisk hverdag å bevare en annerledes dag. Foto: Erlend Aas / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

I Dagbladet 09. august tar sentralstyremedlem i Unge Venstre August Simonsen til orde for søndagsåpne butikker ettersom det nå kommer selvbetjente butikker. Her er jeg uenig med Simonsen, det finnes fremdeles mange gode argumenter for å beholde søndagen som en annerledes dag.

Den første autonome dagligvarebutikken har åpnet i Bogstadveien i Oslo. Prinsippet er enkelt, kunden registrerer seg og kan handle i butikken midt på natta og det er ingen tilsatt i butikken. Simonsen mener denne utviklingen betyr at flere butikker bør få holde åpent på søndagene, det vil jo ikke lengre gå ut over ansatte. – Men da overser han andre årsaker til at et frislipp av søndagsåpne butikker har så stor motstand, både i befolkningen og fagforeningene.

Liberalisering av regelverket rundt søndagsåpne butikker vil først og fremst tilfredsstille kommersielle krefter og bidra til økt forbruk, uavhengig av om det er automater eller folk som skanner varene.

KrFU sier nei til søndagsåpne butikker og ja til søndagsfri. Vi trenger en dag som er annerledes i uka. Simonsen skriver at å bevare søndagsfri er å detaljstyre menneskers hverdag. Jeg vil si tvert imot. Vi gjør det mulig for familier og mennesker med en hektisk hverdag å bevare en annerledes dag.

Søndagsfri gir mennesker større frihet til å kunne ta fri fra hverdagen.

For å bruke ordene til kommunikasjonssjefen i Coop, Harald Kristiansen: «Motstanden vår handler om andre ting enn at folk ikke skal være på jobb om søndagen, men heller om at søndagen skal være annerledesdag. På søndagen kan folk gjøre andre ting enn å gå i butikken».

Vi er enige. Vi trenger en annerledes dag i uka til å koble av, ikke bare jage mer forbruk.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media