Sondre fronter ny tenåringsbølge

Lene Marlin og M2M har vist musikkbransjen at norske tenåringer kan bli millionbutikk. Nå lanseres det mange nye tenåringer. - Jeg har vært klar siden jeg var 13, jeg. Men ideelt sett skulle jeg ønske at ingen visste hvor gammel jeg er, sier stortalentet Sondre Lerche (18) fra Bergen.

Sondre debuterer med EP'n «You Know So Well» uka etter at Kirkelig Kulturverksted lanserte sin første tenåring, Maria Solheim (19), og ei uke før Sony Music gir ut allerede kritikerroste Flirt med Sandra (16) og Ann Kristin (15) i spissen. Sony er også i ferd med å signe en ny 14-åring, samtidig som en rekke selskaper kjemper om underskriftene til de 12 år gamle NM i rock-vinnerne Exergonic.

Sondre omtales allerede som et av 2001 mest spennende musikknavn.

Selv har han for lengst rukket å bli lei av stempelet som «ung komet» .

- Det første folk får vite er at jeg er 18 år. Egentlig er det helt uvesentlig hvor gammel jeg er. Og på en måte blir det også en hemsko når det fokuseres så mye på alder. Folk forventer at jeg kommer til «dekket bord» når de hører at jeg er så ung, sier han.

Først skole, så plate

Men Sondre Lerche er ingen nikkedokke. Det er som et usedvanlig lovende låtskrivertalent han har fått kontrakt.

- Når man er så ung, blir det lett til at man får applaus bare man smiler. Og tenk: «han har skrevet alle sangene selv, også,» sier Sondre for å illudere en beundrende bergensfrue.

Det var Virgin-direktør Per Eirik Johansen som for et år siden oppdaget og skrev kontrakt med unge Sang-Lerche. Virgins største suksess så langt heter Lene Marlin. Hun gikk i tredjeklasse på videregående da debutalbumet hennes ble gitt ut. Sondre vil vente.

- Debutplata mi er ferdig, men jeg vil ikke gi den ut før jeg har avsluttet skolen. Jeg vil være både mentalt og fysisk til stede når plate skal gis ut. Det tror jeg ikke er mulig med en bråte eksamener å forholde seg til. Derfor venter jeg, sier han.

Ikke playbackartist

- Å lage denne plata var min måte å lære å spille gitar på, forteller Maria Solheim, 19-årig platedebutant fra Alsvåg i Nordland. Også hun skriver tekster og melodier på egen hånd.

- Forhåpentligvis er bølgen av unge artister et uttrykk for at ungdom ønsker å bli hørt. En plate er et medium for å nå fram til andre mennesker på. Jeg vil i alle fall ikke være en produktartist. Når en artist opptrer med playback på tv mister jeg lysten til å kjøpe

<B>VIL IKKE STAGNERE:</B>Sondre Lerche Vaular (18) er ikke som andre tenåringer. - Det viktigste for meg er å utvikle meg som låtskriver. Jeg er livredd for å stagnere, sier han. Han har bestemt seg for at debutplata først skal komme når han er ferdig på videregående.