Sonic Youth klar for Øya

New York-veteranene Sonic Youth er klare for Øyafestivalen fredag 12. august. Bandet har ikke spilt i Oslo siden 1992.

-  Sonic Youth er et band vi har ønsket oss i flere år, og det tror vi Øya-publikummet også har, sier Jonas Prangerød, pressetalsmann for Øyafestivalen.

Pose og sekk

Øya har allerede sikret seg Diskaholics Anonymous Trio på programmet - Sonic Youth-medlemmene Thurston Moore og Jim O\'Rourkes eksperimentelle sideprosjekt med den svenske saksofonisten Mats Gustafsson. Nå får de i pose og sekk: Sonic Youth spiller på hovedscenen Enga fredag kveld 12. august.

-  Vi visste at Sonic Youth-folkene liker å gjøre flere ting når de først reiser et sted, og hadde et håp om å få det til, sier Prangerød til Dagbladet.

Sært og kommers

Sonic Youth spilte på Quart-festivalen i Kristiansand og Kongsbergfestivalen i 2000. Thurston Moore opptrådte også på klubben So What! (nåværende Garage) i Oslo sammen med Jim O\'Rourke i 1999.

Sonic Youth har derimot ikke spilt konsert i Oslo siden november 1992, da de inntok Alaska (nåværende Betong) med den gang ukjente Pavement som oppvarmingsband.New York-gruppa har gitt ut plater siden 1982, og blant bandets diskografihøydepunkter regnes dobbeltalbumet «Daydream Nation» (1988) og det kommersielle gjennombruddet «Dirty» (1992).

Deres to seineste regulære utgivelser, «Murray Street» (2002) og «Sonic Nurse» (2004), har høstet sterke kritikker, og har begge vært innom VG-lista.

Mens bandets «poputgivelser» gis ut via multinasjonale Geffen/Universal, står de også bak en rekke mer eksentriske utgivelser på mindre selskaper. I fjor kom det blant annet en Sonic Youth-plate - «Hidros 3», et samarbeidsprosjekt med Mats Gustafsson - på Oslo-selskapet Smalltown Supersound.

LCD avlyser

Litt mindre hyggelig Øya-nytt er at New York-produsenten og platesamleren James Murphy og hans LCD Soundsystem har avlyst sin festivalopptreden.

TO GANGER: Thurston Moore spiller med Sonic Youth og Diskaholics Anonymous Trio på Øyafestivalen.