Sonisk fra Sandnes

Sonic Youth digger ham. Han har gitt ut en «Best of»-skive på New Zealand. Har du hørt om Kjetil D. Brandsdal?

Du vet de artistene som sier at de ikke bryr seg om å selge plater?

De lyver. Alle sammen. Kjetil D. Brandsdal (26) gjør det ikke: Han gir blaffen i det platekjøpende publikum. Han gir blaffen i konsertpublikummet sitt. Han gir blaffen i platebransjen. Og han gir blaffen i pressen. Ikke på en arrogant måte - han bare bryr seg ikke. Hvorfor?

- Vet ikke, svarer Kjetil.

Det var ikke det siste han ikke visste noe om.

ETTER Å HA BLITT FERDIG med bandet Nå På Tilbud, valgte Kjetil i stedet å konsentrere seg om det han selv definerer som «elektronisk rock». Plateselskapet - norske Smalltown Supersound - kaller det «cut-up-lo-fi-noise». I hvert fall er det ekstremt lite kommersielt.

Viktigere er det at Sonic Youths Thurston Moore har gitt ut Brandsdals musikk på eget selskap. Fordi Moore synes det er en ære å gi ut mannens musikk. Brandsdal har til og med en «Best of»-plate ute på New Zealand.

Kjetil D. Brandsdal er en utilgjengelig mann. På flere måter. Lav mumling på vestlandsk, hvor ordene «vet ikke» er de mest framtredende, kan - i likhet med noen av mannens musikk - bli en prøvelse.

Brandsdal, som også er skater og totalavholdende straight edger , skal derimot ha æren for å gi den misbrukte betegnelsen «kompromissløs» ny mening.

FOR NOEN ÅR SIDEN spilte han en tre timers lang konsert i Flekkefjord. Med ryggen vendt mot publikum. Alle dro, inkludert betjeningen på stedet, som hadde vasket, ryddet, gjort opp kassa, satt stoler og bord på plass, slått på lyset, og stengt dørene - alt sammen mens Brandsdal uvitende satt og spilte. Til slutt kun for seg selv.

- Det du gjør krever en del guts. Tenker du mye på det?

- Tenker ikke så mye på det. Bare spiller...

- Blir du immun mot reaksjonene?

- Ganske likegyldig, ja.

- Foreldrene dine. Skjønner de det, eller spør de bare om når du skal bli voksen?

- Et sted midt i mellom.

- Synes de det du lager er rart?

- Vet ikke... he-he.

- Møter du mange nedlatende holdninger av typen «detta ække musikk»?

- Folk skjønner vel ikke hva jeg gjør.

- Har du dratt noen damer med musikken?

- Nei.

- Er du sky ovenfor publikum?

- Vet ikke... Du, angående damer... Jeg har en kjæreste i Frankrike, så det er ikke noen vits å slå opp det i Dagbladet.

- Men du fikk jo ikke noen damer?

- Nei, nei, men det blir jo misvisende.