Sonja Henie på film

Mye er sagt og skrevet om Sonja Henie både som isdronning og som person. Men høyskolelektor Mona Pedersen har savnet den filmfaglige boken om Henies arbeid og filmer. Derfor har hun skrevet boken selv.

- Jeg har i mange år gått med en idé om å lage denne boken. Og da anledningen bød seg, tok jeg fatt. Jeg har samarbeidet med mange entusiastiske mennesker. Det var mye informasjoner å forholde seg til, og det vanskeligste var mer å velge bort stoff enn å inkludere, sier Mona Pedersen (f.1966) til NTB.

Hun har i boken «Henie i Hollywood», som Norsk Filminstitutt utgir fra 6. desember, samlet kjent og hittil ukjent materiale om Sonja Henies 12 år gamle filmkarriere fra 1936 til 1948.

Ingen biografi

- Jeg har forsøkt å gå i dybden i denne karrieren, og forhåpentlig gitt en interessant og morsom fremstilling. Men det dreier seg altså ikke om noen biografi, presiserer Mona Pedersen.

Stoffgrunnlaget har hun hentet både i Norge og i USA. Også de negative sidene av Sonja Henies virksomhet, blant annet formidlet i noen bøker og filmer, er med. Men de utgjør ikke noe hovedpoeng i boken, sier Mona Pedersen.

I kontrast til påstander om at hun i USA under 2. verdenskrig ikke gjorde nok for å oppmuntre et Norge i krig, og gjennom sine filmer propagandere mot nazismen, står i boken opplysninger om filmen «Everything happens at Night» fra 1939. Den ble behandlet av Statens Filmkontroll 9. april, men deretter totalforbudt av den tyske okkupasjonsmakten fordi de høye herrer ikke likte den.

Artist og forretningskvinne

Sonja Henie, som ble født i 12 og døde i 1969, var på slutten av 1930-tallet en av de alle største filmstjernene i Hollywood. Her hjemme har hun vært mest kjent for sine bragder innen idrett og som artist, kunstmesen og forretningskvinne.

I «Henie i Hollywood» er leserne med på oppstarten i Hollywood, og får innblikk i hvordan hun manøvrerer seg inn i toppsjiktet i den konkurransepregete filmindustrien. Hun revolusjonerte ikke bare isdansen, men vi får også lese hvordan hennes kvaliteter fikk ringvirkninger i filmhistorien.

Forfatter Mona Pedersen har lest filmannonser og kritikker, og dannet seg et levende bilde av hvordan norske medier og kinopublikummet her hjemme tok imot henne.

Bildetekst(er):

Norsk filminstitutt lanserte lørdag boken «Henie i Hollywood» av Mona Pedersen. Det er en filmfaglig bok og omhandler Sonja Henie som filmstjerne. Boken blir å finne i bokhandlene fra 6.desember.(Foto: Heiko Junge, SCANPIX) (Breddebilde)

Norsk filminstitutt lanserte lørdag boken «Henie i Hollywood» av Mona Pedersen. Det er en filmfaglig bok som omhandler Sonja Henie som filmstjerne. Boken blir å finne i bokhandlene fra 6.desember. (Foto: Heiko Junge, SCANPIX) (Høydebilde)

BOK OM HENIE:</B> Norsk filminstitutt lanserte lørdag boken "Henie i Hollywood" av Mona Pedersen som omhandler Sonja Henie som filmstjerne. Boken blir å finne i bokhandlene fra 6.desember.