Sonjas opptur

De færreste nordmenn hadde hørt om toppmodellen Sonja Wanda (19) fra Fredrikstad før hun gråt på TV.

LONDON (Dagbladet):

Et stort hvitt smil møter oss i resepsjonen hos modellbyrået Models 1 i London. Sonja Wanda hopper rundt i lokalet. Vinker til venner som sitter og jobber, og viser oss inn i et stilig møterom. På veggen henger bilder av byråets toppmodeller. Sonja fra Fredrikstad er en av dem. Paris Hilton henger ved siden av.

- Det er litt rart at vi sitter her nå. Det var her jeg satt den dagen vi bestemte at jeg skulle flytte til London. Jeg og mamma hadde reist over for å se hvordan det var her. Vi var litt redde begge to, men vi bestemte oss for å prøve. Jeg satt der du sitter nå, sier hun og peker.

HOLDT DET HEMMELIG:

I løpet av et år har 19-åringen gjort lynkarriere. Om noen dager skal hun ta bilder til den nye Dolce & Gabbana-katalogen i Milano. Mandag reiser hun til catwalken i New York. Like før jul var hun forsidejente i den britiske utgaven av Elle.

- Jeg husker når bladet kom i butikken. Jeg sprang til kiosken, og bladde meg fram. De brukte ti sider. Det var utrolig rart. Jeg var glad, samtidig føler man seg litt egoistisk når man kjøper et blad bare for å se bilder av seg selv, sier Sonja.

SÅ RINGTE NRK:

Hjemme i Fredrikstad var de fleste ukjent med modellkarrieren. Sonja ville ikke inkludere for mange i det hun holdt på med, men plutselig måtte hun gjøre et valg. Fredrik Skavlan og NRK var på tråden.

- Skal jeg være helt ærlig visste jeg ikke hva slags program det var. Jeg hadde aldri sett det. Natta før satt jeg hjemme i Fredrikstad og forberedte meg. Jeg måtte se på «Team Anthonsen» også for de skulle være gjester sammen med meg, forteller Sonja.

Da kamera gikk, ble plutselig Sonja mer personlig en hun hadde planlagt. Hun fortalte om oppveksten og familien i Sudan. At hun, moren og to søsken reiste til Norge, mens faren valgte å bli igjen i Sudan.

- Uff, jeg synes det er litt flaut nå, men samtidig er jeg glad for at jeg fikk fortalt det. Det er en viktig del av meg. Jeg tenker mye på familien min i Sudan, og hva jeg kan gjøre for dem, sier Sonja.

- Vet de hvordan det har gått med deg?

- Ja, vi har jo fortalt det til noen, men jeg er ikke sikker på at de helt skjønner hva det innebærer. Alt er jo så forskjellig. Derfor har jeg lyst til å reise og besøke dem. Særlig pappa.

- Har du fått mange reaksjoner etter det tv-programmet?

- Gjett om. Det ringer folk hele tida. Første gangen jeg var på Gardermoen etterpå, måtte jeg skrive autografer. Det var helt rart. Plutselig var så mange interessert i meg.

PENTHOUSE I FREDRIKSTAD:

I London bor Sonja i en leilighet sammen med fem andre modeller. Hun har kontrakt med fire ulike agentur i Paris, New York, Milano og London. Og hun er fortsatt tilknyttet modellbyrået Heartbreak, der det hele startet.

- Vi begynte med telefonkatalogens gule sider, og ringte dem som sto oppført under modellbyrå. Jeg har alltid drømt om å bli modell, og Naomi Campbell var forbildet helt fra jeg var liten. Etter at vi hadde jobbet oss opp i Norge, reiste vi til England og gjorde det på samme måten. Mamma var med hele tida. Vi gikk med kartboka i den ene hånda og telefonen i den andre.

- Så moren din har vært med hele veien?

- Mamma har alltid vært der. Gjennom hele oppveksten har hun vært både mamma og pappa for meg og de to søsknene mine. Jeg er utrolig stolt av henne.

- Du reiser jo mye. Hva regner du som hjemmet ditt?

- Fredrikstad så klart. Det er der jeg slapper av. Nå sparer jeg til å kjøpe meg min første leilighet. En penthouse-leilighet midt i Fredrikstad hadde vært noe. Så kunne småsøsknene mine bodd der når jeg er ute på reise.

INGEN HEARTBREAKER:

Kontrastene er store i Sonja Wandas liv. Det ene øyeblikket kan hun være på vei til catwalken i New York. Det neste øyeblikket er tankene hos faren i Sudan.

- Det er rart å tenke på at jeg har familie der som jeg ikke kjenner. Jeg vet ikke hvordan de er. Om de likner på meg, eller noe.

- Tenker du mye på karrieren din?

- Egentlig ikke. Jeg tar det som det kommer. Det har gått så utrolig bra. Som en rollercoaster. Det er bare så vidt jeg klarer å følge med.

- Du er ikke redd for at det skal bli for mye?

- Jeg klarer ikke å forestille meg det. Jeg synes det er utrolig morsomt. Slik var det faktisk ikke i begynnelsen. Da måtte jeg motivere meg hele tida. Nå er det bare gøy.

- Har du tid til annet en modellivet?

- Alle spør meg om jeg har kjæreste. Jeg trodde aldri noen ville spørre om det.

Sonja blir stille et øyeblikk, ser opp og smiler et bredt smil.

- Jeg er ingen heartbreaker. Slik jeg lever nå, har jeg ikke tid. Plutselig må jeg bare reise til et annet kontinent.

ETTERTRAKTET: Bildene av Sonja Wanda har blitt publisert i en rekke av verdens mest anerkjente motemagasiner.
MODELLIV: Like før jul var Sonja Wanda forsidejente i den britiske utgaven av motemagasinet Elle. - Jeg sprang til kiosken, og bladde meg fram. Jeg var glad, samtidig føler man seg litt egoistisk når man kjøper et blad bare for å se bilder av seg selv, sier 19-åringen til Dagbladet.