Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny bok: «Min far Pablo Escobar»

Sønnen til tidenes mest kjente narkobaron: - Det første jeg sa til politiet, var at jeg skulle hevne faren min

Juan Pablo Escobar (39) har skrevet boka om sin far. Fordi noen må fortelle sannheten og slutte å glorifisere ham.

EN SØNNS HISTORIE: Juan Pablo Escobar husker sin far som kjærlig og snill. Men visste godt om hans mørke sider. I dag ønsker han å be farens ofre om tilgivelse. Foto: Fra boka «Min far Pablo Escobar»
EN SØNNS HISTORIE: Juan Pablo Escobar husker sin far som kjærlig og snill. Men visste godt om hans mørke sider. I dag ønsker han å be farens ofre om tilgivelse. Foto: Fra boka «Min far Pablo Escobar» Vis mer

(Dagbladet): Han husker den dagen politiet ringte for å fortelle ham at faren var skutt. Juan Pablo var seksten år og hadde i mange år vært redd for at dette ville skje. 2. desember 1993 kom beskjeden. Colombias kokainkonge var skutt og drept på et shoppingsenter i Medellin.

- Det første jeg sa til politiet, var at jeg skulle hevne faren min, sier Juan Pablo Escobar.

- Men da jeg hadde lagt på røret, begynte jeg å tenke. I alle år ba jeg faren min om å slutte med den brutale volden. Jeg var dypt uenig i hvordan han levde livet sitt, og nå var jeg på vei til å følge i hans fotspor. Men jeg ville jo ikke blir Pablo Escobar 2.0. Jeg ville skape fred.

TRUET: Sebastian Marroquín gjester Skavlan, sønn av den døde narkobaronen Pablo Escobar. I et åpent intervju forteller ham om frykten som forfulgte ham etter sin fars død. Video: NRK Vis mer

Ingen heltehistorie

Her sitter han, på et forlagskontor i Oslo. Sønnen til historiens mest kjente narkobaron, forbryterlegenden som hadde utallige liv på samvittigheten, har fått boka si oversatt til norsk. Tittel: «Min far Pablo Escobar». Boka kom ut på spansk for to år siden.

Han smiler litt, ber om svart kaffe.

- Det finnes så mange glorifiserte historier om faren min. Så mange rykter. Ofrene hans fortjener å få vite sannheten, og den er langt fra noen heltehistorie. Dessuten vil jeg at sønnen min skal vite hvem bestefaren hans var, sier han.

- Det fortsatt en risiko forbundet med å publisere en sånn bok. Jeg viser alle Columbias narkokarteller at jeg ikke er redd for truslene deres lenger. Men så langt har det gått bra. De fleste mennene som var min fars fiender, er nå enten døde eller sitter fengslet.

NYTT NAVN:  Juan Pablo Escobar endret navnet sitt til Sebastian Marroquin for å få fred etter at faren, narkobaronen Pablo Escobar, døde.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
NYTT NAVN:  Juan Pablo Escobar endret navnet sitt til Sebastian Marroquin for å få fred etter at faren, narkobaronen Pablo Escobar, døde.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ingen å leke med

Juan Pablo Escobar var sju år første gang faren fortalte hva han egentlig drev på med. At han var bandido. Det var det året Escobar hadde bestilt attentatet mot landets justisminister, mannen som hadde lansert en enorm anti-narkotika-kampanje. Escobar hadde selv en drøm om å bli landets president, den drømmen ble knust da han samme år ble utvist fra kongressen.

- Som sjuåring skjønte jeg ikke den fulle betydningen av ordet bandido, men jeg forsto at faren min drev med ting som ikke var bra.

Han merket det på en annen måte også. Den lille gutten som fikk alt han kunne ønske seg av leker og dyre ting, som fikk reise til Disneyland og hadde egne vannscootere, hadde ingen å leke med.

- Fedrene til klassekameratene mine nektet sønnene sine å leke med meg. Jeg hadde bare en venn, vi er venner fortsatt. Han var foreldreløs. Og så hadde jeg bodyguardene mine. Faren min hadde plassert en i hvert hjørne av skolegården, og de ble mine kompiser.

Angret aldri

Han sier faren var verdens beste pappa. Snill og kjærlig. Han var også en mann det gikk an å si imot. Hvis man var sønnen hans.

- Både mamma og jeg prøvde å få ham bort fra narkotikavirksomheten. Alt han drev på med, gjorde at noen ville ta ham. Han lot oss snakke, men gjorde aldri noe med det. Ikke angret han på det han hadde gjort heller. Jeg tror han sammenlignet sin karriere med Kennedy-familien. Joseph Kennedy bygde seg en formue på alkohol under forbundstida. Faren min mente hele veien at narkotikavirksomheten ville bli legalisert. Det var bare midlertidig ulovlig, pleide han å si til journalistene.

Han ler litt. Forteller om den gangen faren frivillig gikk i fengsel, til La Catedral, og dedikerte handlingen til sin fjortenårige pasifistsønn.

- Så noe av det jeg sa, gikk kanskje inn, sier han.

NARKOPENGER: Pablo Escobar var på høyden av sin karriere en av verdens rikeste menn. Og likte å bruke penger. Foto: Hentet fra boka «Min far Pablo Escobar».
NARKOPENGER: Pablo Escobar var på høyden av sin karriere en av verdens rikeste menn. Og likte å bruke penger. Foto: Hentet fra boka «Min far Pablo Escobar». Vis mer

Følge drømmen

På høyden av sin karriere, på 1980-tallet, skal Pablo Escobar ha stått for 80 prosent av kokain-importen til USA, og ble sagt å ha vært den sjuende rikeste mannen i verden. Han prøvde aldri å få sønnen til å følge i egne fotspor.

- Nei, han ville jeg skulle følge drømmene mine. Han ville betale for den beste utdannelsen, samme hva jeg valgte. Og hadde jeg sagt at jeg ville inn i hans business, ville han hjulpet meg med

I dag er Juan Pablo Escobar arkitekt. Bosatt i Buenos Aires sammen med kone og barn.

Da faren ble drept, måtte familien flykte fra Colombia for ikke selv å bli drept. Mosambique var det eneste landet som ville ta i mot familien til verdens kriminelle konge.

Pablo Escobar er også blitt kalt Robin Hood. Ikke av sin sønn.

- Det var et magasin som på begynnelsen av 80-tallet brukte Robin Hood-betegnelsen på førstesida. Det var brutt ut brann på en søppeldynge der 5000 familier bodde, og faren min bygget opp 1000 hus. Egentlig ville han bygge til alle, men myndighetene stoppet de. Far var rasende. Det skal også sies at dette skjedde på en tid da han ville inn i politikken.

Glorifisering av faren

For et par år siden kom Netflix med serien «Narcos», om narkobaronen Escobars liv. Sønnen kan spare sin begeistring.

- Seks måneder før de begynte å spille den inn, ga jeg Netflix mulighet til å få tilgang til alle mine fars arkiver. Det var de ikke interessert i. Og serien som er laget, er blitt en glorifisering av en gangsters liv. Den får min far til å framstå som en helt, hvilket han absolutt ikke var. Den får det til å virke som om vi levde et liv i luksus, vi som på slutten stort sett bodde i fattigslige hytter, med jordgulv og uten elektrisitet. Der ville ikke politiet lete etter faren min.

Juan Pablo Escobar rister på hodet.

- Den serien forteller verden en løgn, og oppmuntrer ungdom til å bli narkotikadealere, sier han.

FLYKTNINGEN: Juan Pablo Escobar måtte flykte fra Columbia da faren ble drept. Han sier han fortsatt ikke kan flytte tilbake, uten å risikere å bli drept. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FLYKTNINGEN: Juan Pablo Escobar måtte flykte fra Columbia da faren ble drept. Han sier han fortsatt ikke kan flytte tilbake, uten å risikere å bli drept. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han heter Sebastian Marroquin nå. Hele familien skiftet navn etter at Escobar ble drept. De lette seg fram til et etternavn som ikke kunne kobles opp mot narkotikavirksomhet.

- Vi kom til M før vi fant et, sier han.

- Var du redd gjennom hele barndommen for at noen i familien skulle bli drept?

- Å være redd ble til slutt en vane, og da slutter man å kjenne på frykten, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media