Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Sønner»-gjengen svarte leserne

Folka bak en av årets mest kritikerroste filmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den norske filmen «Sønner» hadde premiere fredag, og selv om kinobesøket ikke var til å hoppe gjennom taket over (6871 besøkende i åpningshelgen), har filmen gjort stort inntrykk på flere av dem som har sett den.

Blant dem Dagbladets anmelder Inger Bentzrud, som trillet terningkast fem:

- «Sønner» er ladd med et sterkt raseri som preger filmens tempo og temperatur. Jakten på overgripere foregår i et thrilleraktig kappløp med politiet. Likevel gir filmen stort rom for refleksjon ved å gi et så flerdimensjonalt bilde av forholdet mellom misbrukeren og de misbrukte. Dette er et debutarbeid som oppviser både mot og sosialt engasjement, skrev hun i sin anmeldelse.

Skal regissere Veum

Regissør Erik Richter Strand har tidligere uttalt seg positivt om at filmen fikk så lav aldersgrense.

- Jeg ble positivt overrasket da jeg hørte at filmen får 11-årsgrense. Den inneholder en del sterke voldsscener. I tillegg kan 11-åringer ha vanskeligheter med å forstå dybden i den seksuelle tematikken, fortalte han til Dagbladet.

«Sønner» er Richter Strands debutfilm, og han rakk ikke en gang å få filmen på kino før han fikk et nytt oppdrag: Å regissere to tv-filmer om Gunnar Staalesens krimhelt Varg Veum.

Richter Strand er tidligere elev Den norske filmskolen i Lillehammer. Der har han blant annet regissert kortfilmer med Trond Espen Seim på rollelista

SVARER DEG: Regissør Erik Richter Strand og skuespiller Nils Jørgen Kaalstad, her avbildet under arbeidet med «Sønner». FOTO: SANDREW METRONOME
SVARER DEG: Regissør Erik Richter Strand og skuespiller Nils Jørgen Kaalstad, her avbildet under arbeidet med «Sønner». FOTO: SANDREW METRONOME Vis mer

Foretrekker teater

Hovedrolleinnehaver Nils Jørgen Kaalstad er elev ved teaterhøgskolen, og i et intervju med Dagbladets fredagsbilag har han fortalt at han foretrekker teater.

- Som filmskuespiller aner man jo ikke hvordan ting blir seende ut. Etter en dag på et filmsett er man jo helt clueless, mens på teateret får man en umiddelbar reaksjon fra publikum, sa han.

Likevel var rollen som Lars en drømmerolle.

- Jeg synes den fikk fram nyansene vi ønsket. Gutter som blir utsatt for overgrep har ikke så lett for å snakke om det, men jeg synes det er gitt plass også til det usagte.

«Sønner» er også tatt ut til filmfestivalen i San Sebastian fra 21. til 30. september, og «Sønner»-gjengen vil da blogge for Dagbladet.no.

Les mer, kast terning og skriv din egen anmeldelse i Dagbladet.nos filmbase:

Sønner

Erik Richter Strand

Nils Jørgen Kaalstad