MOLDEKLAR:  Sonny Rollins i aksjon på en festival i Stuttgart i fjor sommer. Foto: Scanpix/AFP.
MOLDEKLAR: Sonny Rollins i aksjon på en festival i Stuttgart i fjor sommer. Foto: Scanpix/AFP.Vis mer

Sonny Rollins til Moldejazz

Saksofonlegenden Sonny Rollins (79) kommer for første gang til Moldejazz. Nils Petter Molvær (49) er årets Artist in Residence.

||| Sonny Rollins, en av jazzens store tenorsaksofonister, blir selve plakatnavnet når Moldejazz feirer 50-årsjubileum i juli.

Den stadig forbløffende vitale musikeren spiller bare to-tre konserter i Europa hvert år, så når han entrer utescenen på Romsdalsmuseet med sin sekstett tirsdag 20. juli, er det en viss eksklusivitet over begivenheten. Bare Rotterdam og Perugia er andre europeiske spillesteder denne sommeren.

Rollins har ikke spilt i Norge siden 1996, da de største norske jazzfestivalene og Oslo Konserthus gikk sammen i et spleiselag for å sikre seg en konsert.

Det er også klart at trompetisten Nils Petter Molvær blir årets Artist in Residence på Moldejazz.

Molvær, som i likhet med festivalen kan feire 50 år i år, blir den 11. som innehar det ærefulle oppdraget, etter blant andre Chick Corea, Pat Metheny, Arild Andersen, Terje Rypdal og Michael Brecker. Molvær skal gi fem konserter med ulike besetninger i løpet av festivaluka.

Også gitaristen Jeff Beck er klar for festivalen.

Den ferske Grammy-vinneren Beck, en «gitaristenes gitarist» som er 65 år og slo gjennom med Yardbirds på 60-tallet, kommer med kvartett og skal i likhet med Rollins spille på utescenen i museumsamfiet der Leonard Cohen trakk 11 000 tilhørere i fjor sommer. Beck spiller torsdag 22. juli.

RESIDERENDE: Nils Petter Molvær blir årets festivalartist på Moldejazz. Foto:  Steinar Buholm/Dagbladet.
RESIDERENDE: Nils Petter Molvær blir årets festivalartist på Moldejazz. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet. Vis mer