Sony hevder de ikke har latt seg skremme av diktatoren

Svarer på Obama-kritikken.

AVVISER HACKING: FBI peker på Nord-Koreas Kim Jong Un å stå bak Sony-hackerangrepet. Nord-Korea avviser beskyldningene. Obama mener det var en tabbe av Sony å ta av filmen «The Interview» fra plakaten, men Sony svarer at de var nødt da store kinokjeder nektet å vise den etter terrortruslene. Sony hevder de ikke har latt seg skremme av diktatoren. Foto: REUTERS / KCNA / NTB scanpix
AVVISER HACKING: FBI peker på Nord-Koreas Kim Jong Un å stå bak Sony-hackerangrepet. Nord-Korea avviser beskyldningene. Obama mener det var en tabbe av Sony å ta av filmen «The Interview» fra plakaten, men Sony svarer at de var nødt da store kinokjeder nektet å vise den etter terrortruslene. Sony hevder de ikke har latt seg skremme av diktatoren. Foto: REUTERS / KCNA / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): President Barack Obama sa tidligere i dag at det var feil av Sony å ta filmen «The Interview» av plakaten.

Nå slår Sony tilbake.

Torsdag kunngjorde USAs nasjonale sikkerhetsråd at de har startet etterforskning av datainnbruddet mot Sonys filmstudio 25. november.

Sony Pictures' datasystemer brøt sammen, en rekke interne eposter ble lekket, og actionkomedien «The Interview» ble tatt av plakaten etter trusler fra hackerne. «The Interview» er en actionkomedie som parodierer Nord-Koreas leder Kim Jong-Un.

FBI konkludert i dag med at Nord-Norea står bak:

- Det foreligger tilstrekkelig informasjon til å konkludere at den nordkoreanske regjeringen er ansvarlige for dataangrepet, heter det i en uttalelse fra FBI.

Tekniske analyser som FBI har gjennomført, knytter angrepet til nordkoreanske IP-adresser. Metodene brukt i angrepet mot Sony Pictures, sammenfaller med metodene brukt i angrepet mot sørkoreanske banker og mediebedrifter i 2013, et angrep Nord-Korea sto bak, heter det videre i uttalelsen.

Det er den ukjente hackergruppen Guardians of peace (GOP) som har tatt på seg ansvaret for angrepet. De hyller kanslleringen.

- HAR IKKE GITT ETTER: Sony-sjef Michael Lynton sier det var andre grunner enn terrortrusler som gjorde at de måtte trekke «The Interview». Han sier de ikke har gitt etter for truslene. Hackergruppa GOP truet med å angripe kinopublikummet som tok seg turen for å se filmen. Foto: AFP / TOSHIFUMI KITAMURA / NTB scanpix
- HAR IKKE GITT ETTER: Sony-sjef Michael Lynton sier det var andre grunner enn terrortrusler som gjorde at de måtte trekke «The Interview». Han sier de ikke har gitt etter for truslene. Hackergruppa GOP truet med å angripe kinopublikummet som tok seg turen for å se filmen. Foto: AFP / TOSHIFUMI KITAMURA / NTB scanpix Vis mer

Under sin siste pressekonferanse for året gjorde president Barack Obama det klart at han mener det var feil å ta filmen av plakaten.

- Ja, jeg syns de gjorde en tabbe, sa Obama, som understreket at han hadde sympati og forståelse for at Sony handlet som de gjorde.

- Men jeg hadde ønsket at de hadde snakket med meg først, fortsatte han.

Obama sa de vil slå tilbake på en passende måte, men ville ikke avsløre når eller hvordan.

- Vi kan ikke ha et samfunn der en diktator fra etter eller annet sted kan innføre sensur i USA, sa presidenten.

I kveld slo Sony tilbake og hevder de ikke lot seg skremme av Kim Jong-Un og Nord-Korea.

Direktør Michael Lynton i Sony pictures sier de ble nødt til å trekke filmen fordi store kinokjeder nektet å vise den.

- Vi har ikke brutt sammen og gitt etter. Vi holder ut og vi gir oss ikke, sier Lynton til CNN.

Lik Dagbladet på Facebook

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer