Sony skrøt på seg gode filmanmeldelser

Må betale 9,9 millioner til oppvakte fans.

(Dagbladet.no): Strålende filmkritikker på reklameplakaten viste seg bare å være oppspinn, skriver BBC.

Misfornøyde filmgjengerne svarte med å saksøke Sony Pictures\' Entertainment for å ha blitt lurt til å se middelmådige filmer.

Ros

Det var reklamen for to Sony-produksjoner, «Hollow Man» og «A Knights`s Tale», som i 2001 brukte rosende sitater fra David Manning i The Ridgefield Press.

Anmelderen skal tilsynelatende ha kalt Heath Ledger for årets hotteste stjerne for hans rolle i «A Knights`s Tale».

«Hollow Man» ble av samme personen beskrevet som en skremmende opplevelse.

Flere andre filmer fra samme selskapet, blant annet «The Patriot», «Vertical Limit» og «The Animal», bruker også uttalelsene til Manning i sin markedsføring.

Oppspinn

Men oppmerksomme fans oppdaget raskt at det aldri har jobbet noe anmelder med dette navnet i den lille lokalavisen i Connecticut.

Når dette ble kjent gjennomført Sony en intern etterforskning for å avdekke fabrikkerte sitater i fire filmannonser. To ansatte ble midlertidig suspendert.

For å unngå ytterligere beskyldinger har selskapet nå valgt å inngå et forlik med fansen, uten at saken havner i rettssystemet.

Selskapet har likevel ikke innrømmet skyld og avstår fra å kommentere denne saken.

Betydelig beløp

I følge Norman Blumenthal, advokaten som har bistått fansen i denne saken, kan de som så filmen i USA kreve fem dollar, i overkant av 30 kroner, for hver kinobillett til disse filmene de kan fremvise.

Forlikets totale verdi er på 1,5 millioner dollar, 9,9 millioner kroner.

Pengene, som blir til overs etter at alle filmgjengerne har fremlagt sine krav, går til veldedighet.

HOT: Heath Ledger ble utropt til årets heteste skuespiller i 2001 av den ikke-eksisterende anmelderen.
KALDE GRØSS: «Vertical Limit» fikk også rosende anmeldelse. Dagbladets anmelder var ikke helt enig og rullet en stakkarslig toer.
POMPØS PATRIOT: - «Patrioten» er laget for et publikum med et hjerte av stjerner og striper. For alle andre behøver denne filmen mer humor og sjangerlek, lyder <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2000/08/11/214879.html">filmanmeldelsen fra 2000</a>.