STØTTEFAVORITT: Dagbladet har gått gjennom tildelingene til musikkfeltet for de siste år. Thomas Dybdahl er blant de som sanker inn mest. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STØTTEFAVORITT: Dagbladet har gått gjennom tildelingene til musikkfeltet for de siste år. Thomas Dybdahl er blant de som sanker inn mest. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Soper inn offentlig støtte

Et knippe norske artister drar nå inn årslønner i offentlig støtte. Thomas Dybdahl har fått 840 000 av staten siste to år - samtidig som likningen viser en personlig formue på 980 000 kroner.

||| - Vi har aldri vært i nærheten av slike beløp for våre artister. Støtteordninger er utrolig viktig, men jeg hadde ikke drømt om at det var så store summer, sier Christer Falck - som driver plateselskapet C+C Records.

Dagbladet har gått gjennom tildelingslistene for 2009 og 2010 for støtteordninger som norske artister innenfor pop/rock/jazz kan søke på (se faktaboks). Ordningene er forsterket de siste årene, blant annet slik at enkeltartister kan få store engangssummer.

Resultatet viser at det i denne perioden er ti artister og band som har fått mer enn 500 000 kroner i offentlig støtte til innspilling av plate, turnering og markedsføring i inn- og utland. Støtten deles ut av juryer, og trenden er tydelig: Noen artister går oftere igjen enn andre.

- Enormt gap
Hanne Hukkelberg får aller mest. Thomas Dybdahl er en av de som i tillegg til støttebeløpet også tjener godt på musikken sin. Tall fra siste tilgjengelige likningsår, 2008, viser at han hadde 1,3 millioner i inntekt og 980 000 i formue.

Christer Falck understreker at han unner både Hanne Hukkelberg og Thomas Dybdahl alt godt.

- De er blant mine favorittartister, men gapet mellom de som får mye, og de som ikke får så mye i støtte er enorm, sier Falck.

- Vi skal utgi et album med Bellman nå, og fikk nei på støtte fra Fond for lyd og bilde forrige gang. Støtte kan være bety vinn eller forsvinn. Denne gangen er det nesten sånn at vi må time utgivelsen slik at vi kan søke støtte derfra, sier Falck og legger til:

- Det føles litt ekstra sårt at artister som er i samme sjanger, og av tilsvarende kvalitet får én million eller 750 000 i støtte.

- Ser ikke på likningen
Monica Larsson er leder i Kulturrådsutvalget som fordeler penger gjennom den såkalte musikerstøtten. Hennes utvalg bevilger de aller største summene. Her har Dybdahl fått 400 000 kroner, og Hukkelberg 680 000 kroner i løpet av de siste to årene.

- Jeg synes dette er positive tall. Det viser at at støtteordningene fungerer, og at band av høy kvalitet kommer seg ut i verden, sier hun.

ALLER MEST: Hanne Hukkelberg er den som har fått aller mest de siste to årene.  Foto: Anders Grønneberg / Daglbadet
ALLER MEST: Hanne Hukkelberg er den som har fått aller mest de siste to årene. Foto: Anders Grønneberg / Daglbadet Vis mer

Utvalget tar ikke hensyn til artistenes øvrige inntekt.

- Vi vurderer hvert prosjekt hver for seg, og ser ikke på skattelistene før vi bevilger. Men et visst skjønn utviser vi selvsagt. Vi ville for eksempel fått litt problemer med å bevilge penger til A-ha, sier Larsson.

- Frp-tankesett
Kenneth Andersen er manager for Thomas Dybdahl. Han mener spørsmålet om Dybdahl får mye offentlig støtte i forhold til inntekt og formue, bærer preg av feil tankemønster.

- Det er typisk at slike spørsmål kommer på banen når det dreier seg om musikk. Hvis en gründer søker støtte fra Innovasjon Norge til et nytt drill i Nordsjøen, får han ikke spørsmål om han egentlig kan finansiere det sjøl, sier Andersen.

Han er åpen på at støttebeløpene kan skyldes at Dybdahls støtteapparat er gode på å skrive søknader, der artistens planer er godt konkretisert og sannsynliggjort. En stor del av støttebeløpet Dybdahl har fått, er brukt til turnering og lansering i utlandet.

- Det er ikke slik at det offentlige fullfinansierer en utenlandssatsning. Hvis vi får 400 000, så bruker vi minst det dobbelte av egne midler, sier Andersen.

Han mener de norske støtteordningene nå er i ferd med å bli et konkurransefortrinn for norske artister.

- Vi kan slå i bordet med at vi har penger til å gjennomføre konserter og turnéer, som plateselskap i utlandet ikke lenger har råd til å finansiere. Jeg tror det vil føre til at vi får et større antall artister som markerer seg på høyt nivå, enn det vi har hatt på lang tid.

Norges mest statsstøttede
Hanne Hukkelberg blir overrasket når vi forteller at hun er Norges mest statsstøttede pop/rock-artist.

- Oj, wow, sier hun på telefon fra Tyskland - der hun de siste to dagene har spilt oppvarmingskonserter for et av USAs mest anerkjente band, Wilco.

OVERRASKET: Christer Falck hadde ikke drømt om at summene ble så store som Dagbladet har kommet fram til. Foto: Steinar Buholm/ Dagbladet.
OVERRASKET: Christer Falck hadde ikke drømt om at summene ble så store som Dagbladet har kommet fram til. Foto: Steinar Buholm/ Dagbladet. Vis mer

- Det koster for eksempel ganske mye penger, og gir lite inntekter, sier Hukkelberg.

Også hun tror den høye plasseringen på lista skyldes gode støttespillere med god oversikt over støtteordningene. Hun viser til likningen, som viser at hun har hatt svært moderate inntekter de siste årene. I 2008 hadde hun 129 000 i inntekt.

- Jeg har ingen annen kapital, og er helt avhengig av offentlig støtte som ikke-kommersiell artist.