Du leser nå Dagbladet Pluss

Sophia arvet hele MUMMIDALEN

Sophia Jansson vokste opp med Mummitroll på alle kanter. Nå håper hun at kopper og bleier skal gi dem enda flere lesere.

MUMMIS SØSKENBARN: Sophia Jansson er Tove Janssons niese, og har vært med på å gjøre Oy Moomin Characters til et av Finlands mest suksessrike selskaper. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
MUMMIS SØSKENBARN: Sophia Jansson er Tove Janssons niese, og har vært med på å gjøre Oy Moomin Characters til et av Finlands mest suksessrike selskaper. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

(Dagbladet:) - En gang fikk vi en henvendelse fra et lag med dataspillere, som ønsket å bruke navn fra Mummi-bøkene mens de spilte voldsspill på nettet. Det gikk jo ikke an, sier Sophia Jansson (52) og ler lett.

Men takket være henne er det svært mye annet som prydes av navn og figurer fra Mummidalen.

Jansson er kunstnerisk leder og hovedeier av Oy Moomin Characters, som forvalter rettighetene til Tove Janssons mummifigurer. Det er hun som godkjenner de utallige Mummi-produktene du finner i nær sagt alle nordiske hjem: Servise og bestikk, smekker, leker, kosedyr, møbler, klær, og til og med bleier. Mummitrollene har over 300 lisenstakere verden over.

Mummi-oppvekst

- Mitt håp er at alle Mummi-produktene skal lede flere folk til originaltekstene. I Finland er det mange som ikke har lest bøkene som barn, men som har sett filmene som er basert på dem, og lest bøkene etter at de har blitt voksne. Når sånt skjer, har jeg lykkes, sier hun til Dagbladet.