Sophie Elise Isachsens bokklubb

Sophie Elise refses

Forbrukertilsynet mener influenserens bokklubb er problematisk.

REFS: Strawberry og Sophie Elise måtte endre sistnevntes bokklubb etter at Forbrukertilsynet mente den grenset til brudd på markedsføringsloven. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
REFS: Strawberry og Sophie Elise måtte endre sistnevntes bokklubb etter at Forbrukertilsynet mente den grenset til brudd på markedsføringsloven. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I juni kom det fram at instagramprofilen «litt.sophie», som er tilknyttet blogger og influenser Sophie Elise Isachsen, var en del av forslagshuset Strawberrys bokklubb-prosjekt. På kontoen deler Isachsen anbefalinger av egne og andres bøker.

Medlemmene i de respektive bokklubbene skal få tilsendt én anbefalt bok i måneden. Målet er at medlemmene skal engasjeres til å diskutere bøkene og til slutt komme med en personlig anmeldelse.

Nå refses bloggeren av Forbrukertilsynet, som mener bokklubben grenser til brudd på markedsføringsloven, melder Klassekampen.

Til avisa sier tilsynet at de mener at Instagram-kontoen har inneholdt en sammenblanding av personlig og kommersielt innhold - fra personlige anbefalinger og reklame for egne bøker, til promotering av den kommende bokklubben.

Strawberry mener på sin side at det ikke finnes ett innlegg på «litt.sophie» som er betalt for.

- Ingen grunn til å følge opp

Forbrukertilsynet forklarer til Dagbladet at Isachsens bokklubb var presentert som «personlig blogg».

- Når påvirkere på sine personlige Instagram-kontoer ikke merker reklameinnlegg tydelig, er det vanskelig for spesielt unge lesere å forstå hva som er påvirkerens personlige innlegg og meninger, og hva de har fått betalt for å legge ut på vegne av en næringsdrivende. Forbrukerne har rett til å få vite hva som er reklame, slik at de kan ta beslutningene sine på riktig grunnlag, sier direktør i Forbrukertilsynet Elisabeth Lier Haugseth til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer