Sophies verden

- Jeg lever ikke et glamorøst liv. Jeg er glamorøs, sier Sophie Ellis-Bextor (22), dama bak kjempehiten «Murder On The Dancefloor». Vi ble med henne på jobb i Oslo.

GRAND HOTELL I OSLO. Speil, søyler, plysj og et kamera fra TV2. Ute på et av hovedstadens mest fornemme parkettgolv står popverdenens mest classy dame akkurat nå.

Hun er kledd i svart og turkis topp som matcher øyenskyggen, svart skjørt og svarte sko med ikke overdrevent høye hæler, og utstråler en glamorøs og tidløs divaeleganse. Det er i grunnen bare rett og rimelig at Sophie Ellis-Bextor, 22 år og fremadstormende discodronning fra Londons bedre vestkant, blir bedt opp til dans. Selv om det bare er fredag formiddag , og lørdagskveldsfeberen i West End er halvannet døgn unna.

- Jeg elsker å danse, sier Sophie Ellis-Bextor, mens kåpe, veske, mobiltelefon, stylist og manager henger på slep nedover trappa i retning lunsjbordet på Grand.

- Men ærlig talt: Har de guts nok til å be meg om å danse, må de faen meg kunne danse også! Hehehe!

For lukkede dører, men åpent TV2-kamera, har Sophie nettopp tatt drepen på underholdningsreporter Paal Laache inne i Speilsalen. Et hederlig forsøk på å lære bort dansetrinnene fra videoen til hennes store discohit, «Murder On The Dancefloor», har vært uten suksess.

- Kjæresten din må bli fryktelig irritert på deg hvis du er så håpløs til vanlig, mobber hun etter at kamera er skrudd av og pakket ned. Laache blir svar skyldig.

SOPHIE ELLIS-BEXTOR, som også har hatt hits med DJ Spillers «Groovejet (If This Ain\'t Love)» og sin første solosingle «Take Me Home», skal tilbringe to dager Oslo. Gjøre presse , som det heter i platebransjen. Hun skal snakke om seg selv, om «Murder On The Dancefloor» (tilbake på toppen av den norske radiolista denne uka) og om albumet «Read My Lips».

Dag én har gått med til en serie korte radiointervjuer i et heseblesende «kvinne-i-tiden-som-forventer-effektivitet»-tempo («jeg liker å bli fort ferdig»), og et møte med fjortisbladet Topp. Dagen før, i Stockholm, rakk hun femten intervjuer, seks fotosessions og en kjapp tur i studio for å gjøre ferdig sin kommende single «Get Over You». Puh.

- Det kjedeligste er de som ikke har lest biografien min godt nok og misforstått alt, sier hun oppgitt.

- Jeg var ikke modell før jeg begynte å synge og moren min var ikke skuespiller. Hun ledet barne-TV.

SOPHIE BLE FØDT I LONDON i 1979. Mor er BBCs svar på Vibeke Sæther, far er TV-produsent. Hun har fem halvsøsken, alle yngre enn henne.

- At jeg er så posh er bare en gimmick. Jeg er like middelklasse som Blur, påstår hun.

Blur, ja. I 1995, året da britpophysteriet toppet seg med tittelkampen mellom Blur og Oasis, begynte den lidenskapelig musikkinteresserte Sophie (16) å fylle opp platesamlinga med samtidig engelsk gitarrock og gamle Elvis Costello-, Squeeze- og Blondie-album. På kveldene sneik hun seg inn på alle de riktige London-klubben iført den obligatoriske adidas-uniformen og var mad for it . Slikt gikk ikke upåaktet hen blant de eldre, mannlige gjestene, og vips var hun frontfigur i det «litt Blondie og tidlig Pretenders-aktige» indiepopbandet theaudience.

- Etter den første konserten med theaudience skjønte jeg at det var dette jeg ville holde på med, forklarer Sophie på vei mellom to radiointervjuer, i det som vanligvis er den staselige turnébilen til det glamorøse indiebandet D.D.E. .

- Konserten var på Staines Arts Center. Staines er et forferdelig sted vest for London. Det er der Ali G sier han kommer fra. Alt gikk galt. Brannalarmen gikk og publikum måtte evakueres, men etter hvert ble det konsert.

Og etter hvert ble det også platekontrakt. Signert den kvelden hun fylte 18 år. Hun gjorde ferdig videregående med «veldig gode karakterer, faktisk», spilte inn et album og noen singler med theaudience. Gruppa sa takk for seg i 2000.

- Tida i bandet var ingen lykkelig periode for meg, men den var lærerik og viktig. Da theaudience ble oppløst, var det omtrent som å splitte opp med den første kjæresten din. Jeg måtte bare leve videre og gjøre min greie.

Det gikk bare noen måneder før solokarrieren var i gang. Siden har det bare gått én vei: oppover. Snart har hun solgt én million singler og album på verdensbasis.

DAG TO I OSLO er tv-dagen. Danseoppvisningen for TV2s underholdningsnyheter på Grand er bare den første av fem TV-opptredener. I de neste timene skal hun sitte på en gul benk i en gjørmete skråning og bli intervjuet av Vegard Thomas «Shortcut» Olsen på NRK 2s «Topp 20». Hun skal snakke og tulledanse med Thomas Numme i NRK1-ungdomsprogrammet «Trigger». Og hun skal danse noe mer seriøst med Stian Barsnes Simonsen i et annet NRK1-ungdomsprogram, «Reser». Til slutt skal hun være med på TV2s «Senkveld», hvor hun også skal synge. I tillegg må hun ta en kjapp prat med Guri «Gusch» Solberg på NRK Petre.

UTENFOR «TRIGGER»-STUDIO, NRK. Midt ute på parkeringsplassen har Stian Barsnes Simonsen og hans lille «Reser»-crew stilt seg opp med en cd-spiller som ikke virker og en discodiva som er forbløffet over at alle norske programledere vil danse med henne.

- Det har ikke skjedd noe annet sted. Men som sagt; jeg elsker å danse, så det er bare hyggelig.

Barsnes Simonsen har tatt oppgaven på alvor, og står for dagens beste danseinnsats, ikledt bukser med meget høyt liv og hvitskjorte med nummer bakpå. Ut av promoturbilens stereoanlegg dundrer «Murder On The Dancefloor», til stor underholdning for forbipasserende Blindernstudenter og Dagsrevy-kjendiser med helgefri i blikket.

Denne ganger er det programlederen som tar drepen på Sophie.

- Han var veldig flink, men han ville jo aldri slutte, slår hun fast, før hun setter på singleremixen av Daaaansflåååå og spenner på seg sikkerhetsbeltet.

NOEN TIMER SEINERE, i garderoben i Nydalen studios. Sophie Ellis-Bextors arbeidsdag er snart over. I morgen tidlig venter første fly tilbake til leilighet og kjæreste og stefarens bursdag i London. Garderobedøra har vært stengt i en times tid etter at hun har gjort unna lydprøver og hilst på mimebackingbandet sitt. Da vi får slippe inn, er hun stylet etter alle kunstens regler, med rosa leppestift og grønn, glitrende øyenskygge. På tv-skjermen i bakgrunnen danser standupkomiker Tommy Steine med Arbeiderpartiets Karita Bekkemellem Orheim, og Sophie trekker et lettelsens sukk. Nå skal hun få synge, og slippe å danse med flere programledere.

- Det har vært en fin dag. Ganske avslappende, i grunnen. Jeg er heldig, vet du, sier hun og smiler skjelmskt.

- Dette er ikke noe glamorøst liv. Det er jeg som er glamorøs. Og hvis jeg blir lei og begynner å oppføre meg dumt, blir jeg bare sett på som karismatisk. En diva. Jeg kan komme unna med å være kjip. Hehehe.

På mandag kommer Sophie Ellis-Bextors debutalbum «Read My Lips».

GLITTER OG STAS: Fiks ferdig og klar for en senkveld på TV - slik ser Sophie Ellis-Bextor ut etter at hennes personlige stylist har gjort seg ferdig. - Det er viktig at kidsa ikke ser hvordan en popstjerne ser ut når hun våkner om morgenen, sier 22-åringen fra London.
PARKLIFE: Sophie må opp en gjørmete skråning for å bli intervjuet av «Topp 20»-programleder Vegard Thomas Olsen.
UNGE FANS: 12-åringene Ida Cecilie (f.v.), Marte og Catarina møtte opp på soundchecken til «Senkveld». De fikk hver sin autograf.
MORD PÅ PARKERINGSPLASSEN: Stian Barsnes Simonsen i «Reser» tok dansinga på alvor. Sophie syntes det ble litt mye til slutt.