DEBATT

Søppel og politikk

Oslo kommune har engasjert et renovasjonsbyrå som ikke makter jobben. Det har skapt tusenvis av klager og tilsvarende rotteplager. Hvorfor rydder ikke Byrådet opp i dette?

SØPPELKAOS: Det har kommet over 25.000 klager på søppeltømmingen i Oslo etter at selskapet Veireno overtok ansvaret i alle fire anbudsområder i Oslo 3. oktober. Vaktmester Robert Schaug ved Solfjellet borettslag på Haugerud i Oslo viser oppgitt fram søppelberget som tårnet seg opp i høst. Foto Stein J Bjørge  
SØPPELKAOS: Det har kommet over 25.000 klager på søppeltømmingen i Oslo etter at selskapet Veireno overtok ansvaret i alle fire anbudsområder i Oslo 3. oktober. Vaktmester Robert Schaug ved Solfjellet borettslag på Haugerud i Oslo viser oppgitt fram søppelberget som tårnet seg opp i høst. Foto Stein J Bjørge   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I begynnelsen av oktober overtok Veireno ansvaret for søppeltømmingen i Oslo. Det var det forrige Byrådet som hadde gitt oppdraget til firmaet, som vant anbudet med 420 millioner kroner. Det var 81 millioner lavere enn det nest laveste anbudet.

Problemene startet umiddelbart, fordi firmaet ikke hadde biler som kom inn i garasjeanlegg for å hente søppel. Siden har problemene bare økt, og før jul var det mottatt over 25 000 klager.

Skadedyrkontrollen sier det er like mange rotter som innbyggere i Oslo. Per 1. januar 2016 hadde Oslo 658 390 innbyggere. Rotteplagen har økt på grunn av manglende søppeltømming.

Veireno’s forretningsidé er effektiv innsamling av husholdningsavfall. «Vårt arbeid har en svært viktig samfunnsfaktor, som vi er stolte av». Firmaets visjon og verdier er kvalitet hele veien, og de ansatte er firmaets viktigste ressurs. Dette er et typisk eksempel på et konsulentfirmas klisjeaktige språkbruk. Man tror at slike floskelformuleringer på papiret påvirker den daglige virkelighet. Erfaringene Oslo har med Veireno er et godt eksempel. Verken forretningsidé, visjon eller verdier er i samsvar med virkeligheten som Veireno har ansvaret for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer