- Sør-Afrika er ikke senter for organisert kriminalitet

Mener Deon Meyer (54), Sør-Afrikas fremste krimforfatter.

STERK FORFATTER: Den sørafrikanske forfatteren Deon Meyer har hittil utgitt seks romaner på norsk. Han regnes for å være en av verdens fremste thrillerforfattere. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
STERK FORFATTER: Den sørafrikanske forfatteren Deon Meyer har hittil utgitt seks romaner på norsk. Han regnes for å være en av verdens fremste thrillerforfattere. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer

Les anmeldelsen av «Brennende spor» her.

- Særlig europeiske og amerikanske media maler fanden på veggen når de skriver om Sør-Afrika. Man skulle tro landet var senter for all verdens organisert kriminalitet. Men dette stemmer ikke. Ser man på statistikken, er det mange positive tegn å spore. De siste åra har kriminaliteten faktisk vært synkende, sier Deon Meyer.

Ulovlig jakt
- Man må ta hensyn til at det sørafrikanske demokratiet bare er 18 år gammelt, og at det fins store forskjeller på fattig og rik, sier han. - Det er ikke riktig å sammenligne oss med Vest-Europa og USA. Russland har noe av samme, nyere historie. Men ingen er i tvil om hvilket land som har mest kriminalitet av Russland og Sør-Afrika. Personlig er jeg optimistisk. Vi har et fungerende demokrati, en sunn økonomi og en god betalingsbalanse, i motsetning til mange land i Europa.

Meyer er i Norge for å snakke om sitt mest ambisiøse verk hittil, romanen «Brennende spor», hans sjette utgivelse på norsk. I forbindelse med boka har han gjort masse research, blant annet om hvordan man følger dyrespor i naturen, ettersom ulovlig jakt på nesehorn er en del av handlingen.

- Men det er ingen forbindelse mellom forbrytelsene jeg dikter opp i bøkene mine og virkeligheten. Min jobb er å skape en god intrige og nøste den inn på en måte som ikke skuffer leseren. Samtidig er jeg opptatt av å ikke gjenta meg selv. Det er viktig å tøye reglene for hvordan en thriller kan skrives. Den nye boka er på en måte tre romaner i ett, med tre forskjellige synsvinkler. Utfordringen har vært å binde disse trådene sammen.

Krim og litteratur
- I Norge har vi en debatt om den litterære verdien av krimlitteraturen. Er krim skikkelig litteratur?

- Det gir jeg blaffen i. Det spiller ingen rolle.

Jeg er opptatt av å finne min egen stemme. Straks du begynner å tenke at du skal «skrive godt», risikerer du å stivne. Bra skrivekunst er det når du glemmer å tenke på om det er godt eller dårlig.

Om bøkene mine blir betraktet som god litteratur eller ikke, betyr ingen ting for meg. Det viktige er at de er god fortellerkunst. At de har et godt plot. Godt språk kan ikke redde et dårlig plot. Men et godt plot kan lippe unna selv om språket ikke er topp.

- Kan bøkene din bidra til samfunnsdebatten?

- Hvis jeg hadde hatt et budskap, ville jeg blitt prest eller politiker. Min jobb er å skape skikkelser som reagerer på verden omkring seg. Dessuten må jeg unngå å kjede leseren. Dersom leserne føler at boka er verdt det de investerer av tid og penger, er jeg fornøyd. Det er mer enn nok for meg, sier Deon Meyer.