Sør-afrikansk nobelprisvinner død

Vant nobelprisen i litteratur i 1991.

HONNØR:  Gordimer fikk honnør for at sin storartede episke diktning. Foto: NTB Scanpix.
HONNØR: Gordimer fikk honnør for at sin storartede episke diktning. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den 90 år gamle sørafrikanske nobelprisvinneren Nadine Gordimer er død, melder forfatterens familie.

Gordimer mottok nobelprisen i litteratur i 1991.

Døde hjemme Gordimer døde i sitt hjem i Johannesburg søndag kveld med familien til stede, heter det i uttalelsen.

Hun fikk flere ganger honnør for sin dikting, som «har gjort menneskeheten den største nytte», skrev Nobelkomiteen for 23 år siden.

Hun ble den første sørafrikaneren til å vinne nobelprisen i litteratur. I sine siste år viet hun mye tid til hiv/aids-spørsmål. Forfatteren var aktiv i anti-apartheid-bevegelsen, og hennes forfatterskap har dreid seg mye om rasespørsmål.

Gordimer var også medlem av ANC mens partiet var forbudt i Sør-Afrika. Tre av hennes bøker var forbudt av apartheidregimets sensur, skriver The Guardian.

- Ikke planlagt En av hennes mest kjente, «July's People» var blant disse. Hun fikk publisert sine første tekster i avisen da hun var ni år, men det tok tid før hun så på seg selv som en forfatter.

- Jeg planla aldri å bli forfatter, og jeg regnet i utgangspunktet ikke med at levebrødet mitt skulle være å bli lest, sa forfatteren i sin Nobel-tale.

I tillegg til nobelprisen, har Gordimer blant annet vunnet den tyske litteraturprisen Nelly Sachs pris i 1985. Hun ga ut sin siste bok, «No Time Like the Present», i mars 2012.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer