HONNØR:  Gordimer fikk honnør for at sin storartede episke diktning. Foto: NTB Scanpix.
HONNØR: Gordimer fikk honnør for at sin storartede episke diktning. Foto: NTB Scanpix.Vis mer

Sør-afrikansk nobelprisvinner død

Vant nobelprisen i litteratur i 1991.

Den 90 år gamle sørafrikanske nobelprisvinneren Nadine Gordimer er død, melder forfatterens familie.

Gordimer mottok nobelprisen i litteratur i 1991.

Døde hjemme Gordimer døde i sitt hjem i Johannesburg søndag kveld med familien til stede, heter det i uttalelsen.

Hun fikk flere ganger honnør for sin dikting, som «har gjort menneskeheten den største nytte», skrev Nobelkomiteen for 23 år siden.

Hun ble den første sørafrikaneren til å vinne nobelprisen i litteratur. I sine siste år viet hun mye tid til hiv/aids-spørsmål. Forfatteren var aktiv i anti-apartheid-bevegelsen, og hennes forfatterskap har dreid seg mye om rasespørsmål.

Gordimer var også medlem av ANC mens partiet var forbudt i Sør-Afrika. Tre av hennes bøker var forbudt av apartheidregimets sensur, skriver The Guardian.

- Ikke planlagt En av hennes mest kjente, «July's People» var blant disse. Hun fikk publisert sine første tekster i avisen da hun var ni år, men det tok tid før hun så på seg selv som en forfatter.

- Jeg planla aldri å bli forfatter, og jeg regnet i utgangspunktet ikke med at levebrødet mitt skulle være å bli lest, sa forfatteren i sin Nobel-tale.

I tillegg til nobelprisen, har Gordimer blant annet vunnet den tyske litteraturprisen Nelly Sachs pris i 1985. Hun ga ut sin siste bok, «No Time Like the Present», i mars 2012.

(NTB)