Sør møter nord

Velskrevet om kultur- og klasseforskjeller i USA.

Les alle filmanmeldelsene

FILM: Den hurtigst voksende minoritetsbefolkningen i USA er såkalte «hispanics», altså spansktalende fra Latin-Amerika. De vasker hus, passer barn, klipper hekker og bærer på en drøm om at deres egne barn skal få en utdannelse og ei framtid.

I James L. Brooks\' «Spanglish» bevitner vi en aldri så liten sivilisasjonsklæsj i form av kolliderende verdisyn når den meksikanske hushjelpen Flor (Paz Vega) får jobb i det velstående Los Angeles-hjemmet til mesterkokken John Clasky (Adam Sandler) og hans kroppsfikserte, hyperaktive hustru Deborah (Téa Leoni). Flor snakker ikke engelsk og vice versa.

Her er flust opp av stereotypier og klisjeer om varmhjertede latinere kontra kyniske, statusjagende nordamerikanere. Det som redder filmen er et velskrevet manus med masse god situasjonskomikk.

Når Flor har et av sine såre utbrudd overfor en uforstående John om barneoppdragelse, og Flors unge datter, som er årsaken til utbruddet, simultanoversetter med både armer og bein og grimaser, er filmen gnistrende morsom.

Et par av birollene er også utstudert vittige. Husfruen Deborah er prototypen på den joggende, yogapraktiserende, nevrotiske og selvsentrerte California-snobben. Kontrasten er hennes gamle mor (Cloris Leachman), en forhenværende jazzsangerinne og nåværende livsfilosof med et hvitvinsglass i hver hånd. Det hele er tåredryppende sentimentalt, men -   pytt pytt -   det er morsomt.

<!--BTEK0--> HERSKAP OG TJENERE: <p />Meksikansk hushjelp møter sin velstående husfrue.<!--/BTEK0-->